Výživoví poradci mají jasno, ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. Jsou plné živin a lehce stravitelné. Navíc nabídka v obchodech je široká a díky modernímu způsobu balení vám filety vydrží v chladničce i několik dnů. Řiďte se při nákupu těmito jednoduchými radami a nikdy nesáhnete vedle. Na rybě si pokaždé pochutnáte.

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a rozmrazenou, tedy chlazenou rybou?

Na první pohled žádný. Neliší se dokonce ani v kvalitě či chuti.

Čerstvá ryba se dostane od rybářů během několika málo hodin ke zpracovatelům, kde se rychle zpracuje, zabalí a rozveze do obchodů. Takové ryby pocházejí nejčastěji z Evropských sladkých či slaných vod.

Ovšem některé druhy se loví sezonně nebo se vyskytují pouze v exotických destinacích, a to jsou právě ty chlazené ryby. Takovéto ryby se šokově hluboce zamrazí někdy přímo na rybářské lodi, někdy se v místě výlovu i zpracují a až pak zamrazí. Rybu si koupí evropský zpracovatel, který ji šetrně a řízeně rozmrazí, zabalí a rozveze do obchodů. Díky tomu si i exotické ryby můžete koupit během celého roku. Do této kategorie patří třeba oblíbený tuňák či tilápie.

Zkrátka ať zvolíte čerstvou či chlazenou rybu, máte před sebou to nejlepší.

Rybu si vychutnejte co nejdříve

Když si čerstvou nebo chlazenou rybu přinesete domů, měli byste ji co nejdříve zkonzumovat. Jestli to neplánujete v následujících 24 hodinách, uložte ji do spodní části chladničky, kde je největší chlad.

RECEPT

Pečený RED SNAPPER s Holandskou omáčkou a raviolou s chřestem

Ryba RED SNAPPER                                200 g   

Sůl, pepř                                                      2 g

Máslo, olivový olej                                  5 g

Čerstvé bylinky                                         2 g

 Holanská omáčka

Žloutky                                                        2 ks                    

Máslo rozpuštěný                                    150 g

Citrónová šťáva                                         10 g

Sůl, pepř                                                     

Kerblík, estragon, petřželka                               

 Raviola s chřestem a mascarpone

Mouka hrubá semolina                          100 g

Žloutek                                                        70 g

Olej                                                               10 g

 Náplň do ravioly

Mascarpone                                               80 g

Čerstvé bylinky                                         2 g

Chřest                                                          40 g

Sůl, pepř

 Dekor

Čerstvé bylinky                                         4 g

Bylinkový olej                                            4 g

Chřest - blanšírovaný                              40 g

Pracovní postup:

 RED SNAPPER - osolenou, opepřenou rybu opečeme na olivovém oleji, přidáme máslo, bylinky a necháme odpočinout na pánvičce.

RAVIOLA - z mouky, žloutků a oleje si připravíme těsto na těstoviny. Rozválíme a naplníme náplní z mascarpone, odřezků z chřestu a bylinek. Vaříme 8 minut, poté vložíme do rozpuštěného másla.

HOLANDSKÁ OMÁČKA - žloutky vyšleháme s citronovou šťávou a lžící studené vody do pěny, přidáme rozpuštěné máslo na cca 50 °C a vyšleháme nad parou do husté omáčky.

DEKOR - dekorujeme orestovaným chřestem a čerstvými bylinkami.