Výživoví poradci mají jasno, ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. Jsou plné živin a lehce stravitelné. Navíc nabídka v obchodech je široká a díky modernímu způsobu balení vám filety vydrží v chladničce i několik dnů. Řiďte se při nákupu těmito jednoduchými radami a nikdy nesáhnete vedle. Na rybě si pokaždé pochutnáte.
Jaký je rozdíl mezi čerstvou a rozmrazenou, tedy chlazenou rybou?
Na první pohled žádný. Neliší se dokonce ani v kvalitě či chuti.
Čerstvá ryba se dostane od rybářů během několika málo hodin ke zpracovatelům, kde se rychle zpracuje, zabalí a rozveze do obchodů. Takové ryby pocházejí nejčastěji z Evropských sladkých či slaných vod.
Ovšem některé druhy se loví sezonně nebo se vyskytují pouze v exotických destinacích, a to jsou právě ty chlazené ryby. Takovéto ryby se šokově hluboce zamrazí někdy přímo na rybářské lodi, někdy se v místě výlovu i zpracují a až pak zamrazí. Rybu si koupí evropský zpracovatel, který ji šetrně a řízeně rozmrazí, zabalí a rozveze do obchodů. Díky tomu si i exotické ryby můžete koupit během celého roku. Do této kategorie patří třeba oblíbený tuňák či tilápie.
Zkrátka ať zvolíte čerstvou či chlazenou rybu, máte před sebou to nejlepší.
Rybu si vychutnejte co nejdříve
Když si čerstvou nebo chlazenou rybu přinesete domů, měli byste ji co nejdříve zkonzumovat. Jestli to neplánujete v následujících 24 hodinách, uložte ji do spodní části chladničky, kde je největší chlad.
RECEPT
Pečený RED SNAPPER s Holandskou omáčkou a raviolou s chřestem
Ryba RED SNAPPER 200 g
Sůl, pepř 2 g
Máslo, olivový olej 5 g
Čerstvé bylinky 2 g
Holanská omáčka
Žloutky 2 ks
Máslo rozpuštěný 150 g
Citrónová šťáva 10 g
Sůl, pepř
Kerblík, estragon, petřželka
Raviola s chřestem a mascarpone
Mouka hrubá semolina 100 g
Žloutek 70 g
Olej 10 g
Náplň do ravioly
Mascarpone 80 g
Čerstvé bylinky 2 g
Chřest 40 g
Sůl, pepř
Dekor
Čerstvé bylinky 4 g
Bylinkový olej 4 g
Chřest - blanšírovaný 40 g
Pracovní postup:
RED SNAPPER - osolenou, opepřenou rybu opečeme na olivovém oleji, přidáme máslo, bylinky a necháme odpočinout na pánvičce.
RAVIOLA - z mouky, žloutků a oleje si připravíme těsto na těstoviny. Rozválíme a naplníme náplní z mascarpone, odřezků z chřestu a bylinek. Vaříme 8 minut, poté vložíme do rozpuštěného másla.
HOLANDSKÁ OMÁČKA - žloutky vyšleháme s citronovou šťávou a lžící studené vody do pěny, přidáme rozpuštěné máslo na cca 50 °C a vyšleháme nad parou do husté omáčky.
DEKOR - dekorujeme orestovaným chřestem a čerstvými bylinkami.