Na které druhy potravin se v dnešním článku zaměříme?
Suché potraviny
Mléčné výrobky a vejce
Maso
Ovoce a zeleninu
Pečivo

Suché potraviny

Luštěniny, obiloviny, cukr a spousta dalších suchých potravin chutnají nejen lidem, ale bohužel také řadě škůdců, třeba potravinovým molům. Nevítaní strávníci si na váš špajz nepřijdou, když potraviny dobře zabalíte. Do původních obalů se škůdci velmi snadno dostanou, navíc v neprodyšných sáčcích mohou potraviny snadno zplesnivět. Proto je raději přesypte do kvalitních nádob např. ze zdravotně nezávadného plastu, porcelánu nebo skla.

Důležité je, aby dózy správně těsnily. Zvolit můžete například patentní uzávěr. Při vaření nenechávejte nádoby dlouho otevřené. S každým otevřením se k potravinám dostává vzduch a vlhkost, což se může negativně promítnout na jejich kvalitě.

Suché potraviny rovněž skladujte mimo přímé světlo a daleko od aromatických potravin, velmi dobře totiž vstřebávají jiné pachy. Leda, že byste např. toužili po česnekové mouce...

Mléčné produkty a vejce

Zatočte se zkyslým mlékem i pukavci! Bude vám na to stačit pár jednoduchých triků. Mléčné výrobky i vajíčka patří k potravinám citlivým na teplotu, proto je vždy uchovávejte v chladu. Vejcím, mléku, máslu, ale i sýrům, jogurtům nebo smetaně vyhovují nejvíce teploty od 2 do 8 °C – lednice pro ně tedy bude ideální. Nedávejte je ale do dveří chladničky, kvůli častému otevírání a změnám teploty by se mohly rychleji kazit.

Při skladování mléčných výrobků a vajec platí ještě jedna zásada. Držte je v ledničce co nejdál od aromatických výrobků. Snadno totiž absorbují cizí prachy a mikroorganismy. Pokud například vracíte do ledničky otevřený kelímek s jogurtem, raději ho přelijte do skleněné nebo plastové nádoby s pevným víčkem. Podobně nakládejte i se zbytkem sýra. Pečlivě ho zabalte do alobalu či potravinové fólie a vložte do uzavřené nádoby. Sýr vám díky tomu nevyschne a neokorá.

Maso

Koupili jste si v našem Řeznictví Globus kvalitní steak nebo jiné prvotřídní maso? Tak to byste mu měli dopřát zaslouženou péči i při jeho skladování. Čerstvé maso vydrží v lednici okolo tří dnů, vždy však záleží na jeho druhu. Velký vliv na trvanlivost masa má technika jeho zpracování i okolní teplota. Kazí si například rychleji, pokud je jeho součástí kost.

Při jaké teplotě maso a ryby skladovat?

Ideální teplota pro skladování čerstvého masa by se měla pohybovat od 2 až 5 ºC. U ryb a mořských plodů je vhodná skladovací teplota ještě nižší, neměla by přesáhnout 2 °C.

Syrové maso pečlivě zabalte, aby nepřišlo do kontaktu s jinými surovinami. Jinak se do něj mohou dostat nechtěné mikroorganismy. Pokud nemáte v plánu připravit maso hned po nákupu, zmrazte ho. Zabalte ho do potravinové fólie tak, aby okolo nebyly žádné vzduchové bubliny. V mrazáku vám pak vydrží i několik měsíců.

Ovoce a zelenina

Svět ovoce a zeleniny je nesmírně pestrý, stejně jako pravidla a možnosti skladování. Zdaleka neplatí, že všechno patří do ledničky. Třeba taková rajčata mají podle Akademie kvality, za kterou stojí Státní zemědělský intervenční fond, nejradši teplotu lehce nad 10 ºC. Pokud je dáte do přílišného chladu, nebudou dozrávat ani sládnout.

Obecně také platí, že byste zeleninu ani ovoce neměli před skladováním omývat. Uchovávejte je rovněž v suchém prostředí a dále od místa, kde vaříte – vysoké teploty jim nedělají dobře. Dávejte také pozor na druhy, které vylučují velké množství ethylenu, například jablka. Ten urychluje dozrávání a může ovlivnit čerstvost ovoce nebo zeleniny v okolí. Jednotlivé kusy rovněž pravidelně kontrolujte, abyste včas odhalili jakékoliv známky nahnívání. 

Pečivo

Za kvalitním chlebem jsou hodiny práce, své o tom ví i pekaři z Globusu. Aby jejich usilovná snaha nepřišla vniveč a vy jste si mohli čerstvé pečivo užívat co nejdéle, držte se pár jednoduchých zásad.

Například chléb hned poté, co jste si ho donesli domů, vybalte z igelitového sáčku a zaviňte ho do lněné či bavlněné utěrky nebo pytlíku. Takto zakrytý chléb poté vložte do chlebníku či jiné vhodné nádoby.

Pavel Meduna

vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus

„Nedám dopustit na klasické chlebovky. Bochník byste rovněž měli uchovávat při stabilní teplotě. Když ho dáte do špajzu, kde je přes den třicet stupňů, ale v noci teplota spadne na sedmnáct, pro chléb je to zátěž a rychle plesniví.“

Rohlíky, housky a další drobnější pečivo zpravidla vydrží kratší dobu než chleba. Proto se je snažte ideálně sníst do 24 hodin od jejich upečení. I v tomto případě se pro skladování hodí textilní pytlíky či utěrky a tmavší místa. Uchovávání pečiva v lednici se vyhněte. V lednici na něj bývá příliš vlhko a může začít plesnivět.

Pokud jste nakoupili příliš mnoho pečiva, které nemáte šanci sníst, můžete ho také zamrazit. „Pečivo vložte do mikrotenového sáčku. Větší kusy, například veky, je vhodné nakrájet. Před spotřebou výrobek krátce ohřejte v troubě či mikrovlnce,“ radí Akademie kvality.

Přišly vám výše uvedené rady užitečné? Přečtete si naše další články o tom, jak skladovat potraviny.