Nejjednodušší a zároveň asi nejdůležitější radou je, že bychom měli párovat jídla a vína podobného charakteru. Předejdeme tak tomu, aby mezi sebou soupeřila o naši pozornost. Podáváme-li lehké, méně výrazné jídlo, doplníme ho suchými, mladšími jakostními nebo kabinetními víny. Mezi ty například patří Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo vlašský, Chardonnay, červený či růžový Modrý Portugal či Rulandské modré. Podávat můžeme také rosé odrůd Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe.

Pokud ovšem připravujeme bohaté jídlo, určitě si zaslouží být doplněno stejně bohatým, plným a vyzrálejším vínem z pozdního sběru či výběru z hroznů. Vhodná jsou například moravská či česká vína odrůd Rulandské šedé či bílé, Sauvignon, Ryzlink rýnský nebo vlašský. Z červených se výtečně hodí Merlot, Cabernet Sauvignon či Cabernet Moravia, která mají výraznější třísloviny.

Náš tip:

Jestliže servírujeme maso, můžeme si pomoci i jednoduše zrakem – k bílému masu se hodí bílá vína, k červenému červená a když váháte, sáhněte po růžových. Víno a jídlo by mělo ladit nejen chutí, ale i vizuálně, tedy barvou. Je to jednoduchá pomůcka, ale velmi dobře funguje.

K voňavým, kořeněným jídlům perfektně ladí vína s bohatým aromatem. Skvělou volbou budou výraznější suchá, starší přívlastková vína. Z červených například Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot či Cabernety, z bílých pak suchá či polosuchá vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený nebo Pálava. K ovocným jídlům patří vína s výraznějšími ovocnými tóny, jako například Ryzlinky, Muškát moravský nebo Hibernal.

Jak je vidno, párování není žádná alchymie, tím spíše, pokud se budeme řídit výše uvedenými radami. Při párování ale můžeme i experimentovat a objevovat nová spojení jídel s lokálními českými a moravskými víny, která posunou náš gastronomický zážitek o úroveň výš.