Od 6 měsíců nejdříve

V prvních 4 měsících věku dítěte by mělo miminko přijímat pouze mateřské mléko, případně kojenecké, pokud kojení není z nějakého důvodu možné. Mateřské (resp. kojenecké) mléko dodává dítěti všechny živiny potřebné pro správný růst a vývoj a není nutné jej nahrazovat ani doplňovat jiným druhem stravy. Nanejvýš ve dnech, kdy jsou tropické teploty a není možné před nimi dítě dostatečně uchránit, je možné mu podávat převařenou kojeneckou vodu ve sterilizované lahvičce s dudlíkovou savičkou.

V období od 4. do 6. měsíce věku se začínají zavádět příkrmy. Nejdříve pouze jednodruhové zeleninové a po půl roce věku dítěte i masové.

S ukončeným šestým měsícem přichází na řadu rovněž ovoce. Pokud jej dítěti nabídnete už dříve, nehrozí žádné významné zdravotní riziko, spíš riskujete, že si dítě navykne na sladkou chuť a nebude chtít masozeleninové příkrmy, které jsou zatím bez soli, a tudíž nejsou chuťově výrazné.

Jaké druhy ovoce

Začněte ovocem, které roste v našich zeměpisných šířkách, a zároveň se prozatím vyhýbejte ovoci, které může být dráždivé, jako jsou například jahody.

  • Jablka

  • Meruňky

  • Broskve

Vhodný je také banán. Ačkoliv je exotického původu, bývá dětmi velmi dobře snášen i díky své chuti a konzistenci.

Vyzkoušet můžete švestky a třešně, ale raději menší množství, mohou způsobit lehké zažívací potíže. Vždy je vypeckujte, zkontrolujte případné červíky a podávejte dítěti jen to ovoce, jehož původ znáte (kupříkladu ovoce natrhané u silnice obsahuje zvýšené množství těžkých kovů z výfukových plynů).

Později můžete přidat také hrušky, ty však mohou děti nadýmat. Velmi se osvědčují některé druhy lesního ovoce, zejména borůvky nebo maliny. Jahody, černý rybíz, angrešt a ostružiny mohou být zbytečně kyselé a doslazovat je není vhodné kvůli příliš brzkému příjmu cukru a uvyknutí na sladkou chuť. Proto raději volte ovoce, které doslazení pro potlačení kyselé chuti nevyžaduje.

Kyselé ovoce přináší také zvýšené riziko vzniku kopřivky, která se podobá alergické reakci, byť není alergickým projevem v pravém slova smyslu.

Až později, kolem prvních narozenin, můžete přidat exotičtější druhy ovoce (mango, pomeranč, mandarinka, kiwi, ananas nebo meloun). Většina z nich, zejména pak citrusy, jsou pro dítě zbytečně dráždivé.

Kuchyňská úprava ovoce

Děti od 6. do 8. ukončeného měsíce věku by měly přijímat ovoce pouze povařené, tzv. blanšírované, tedy krátce povařené ve vodě (kojenecké). Díky tomu je ovoce dostatečně měkké a má kašovitou strukturu, kterou je děťátko bez potíží schopné zkonzumovat.

Není nutné přidávat nic navíc, žádný cukr ani koření. Zruční rodiče – kuchaři si mohou vyhrát s vanilkou, skořicí nebo sladce vonícím ovocem, ale rozhodně to není nutné. Výraznější vůně může naopak některé děti odrazovat.

Podle schopností (a počtu zubů) malého jedlíka je po ukončeném 8. měsíci věku dítěte možné plynule přecházet na čerstvé ovoce, ale není nutné nikam spěchat, klidně můžete ovoce vařit až do 1 roku věku. Pro tuto přechodnou fázi je velmi vděčný banán, který má pevnou strukturu, dobře se dítěti drží, ale zároveň je dostatečně měkký a dítě ho rozmělní i s malým počtem zoubků.

Tvrdší ovoce, jako je třeba jablko, raději nastrouhejte.

Jděte příkladem

I každému dospělému prospěje pravidelná konzumace ovoce. Jděte svým dětem příkladem a snažte se co nejvíce zařadit ovoce (a zeleninu!) do vlastního jídelníčku, aby je děti braly jako samozřejmost.

Ovocné příkrmy se dají koupit

Pokud z jakéhokoliv důvodu dítěti nevaříte, můžete klidně kupovat ovocné přesnídávky, které mají v dnešní době velmi vysoký kvalitativní standard. Vybírejte pouze pokrmy určené pro danou věkovou kategorii a volte ty, které neobsahují přidaný cukr ani umělá sladidla.

Zdroje: