Halloweenské pohoštění, které si podle našich receptů můžete připravit:
Skořicová košťata
Párečkové mumie
Čarodějnické klobouky
Skořicová košťata od Josefa Maršálka
Počet kusů: 10
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny
Na těsto:
125 g hladké mouky
10 g kakaa
20 g cukru krupice
2 g skořice
2 g mletého anýzu
1 g soli
125 g másla
100 g plnotučného tvarohu z kelímku
Na skořicový cukr:
30 g cukru krupice
2 g skořice
5 g vanilkového cukru
Postup
Do mísy navážíme mouku, kakao, cukr, anýz, skořici a sůl, přidáme studené máslo a vypracujeme drobenku.
Poté přidáme měkký tvaroh a rychle a krátce zamícháme. Takto připravené těsto dáme do ledničky na 30 min. odpočinout.
Studené těsto rozválíme asi na 0,5 cm na pomoučené ploše a vykrájíme 10 tyčinek 15 cm dlouhých a 0,5 cm širokých. Ty přeneseme na plech s papírem na pečení.
Zbylé těsto rozválíme na tloušťku asi 2 mm a rádýlkem nakrájíme na tenké provazce. Na jedno koště potřebujeme asi 12–15 kousků o délce 8 cm. Ty připevníme k předem připraveným „násadám“ pomocí dalšího kousku těsta.
Hotová košťata lehce postříkáme vodou a posypeme skořicovým cukrem.
Pečeme při 170° C asi 20–25 min dokřupava.
Párečkové mumie
Počet kusů: 10
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny
10 ks koktejlových masových nebo vegetariánských párků
2 balení listového těsta
1 vejce
1–2 plátky sýru
20 kuliček pepře nebo pár lžic hořčice
kečup dle chuti
Postup
Troubu si předehřejeme na 190° C.
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na tenké proužky. Párečky opatrně omotáme jako mumii listovým těstem tak, aby nám nahoře vznikla mezera na oči.
Mumie potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě upečeme dozlatova. Z plátku sýru si vykrojíme malá kolečka širším nerezovým brčkem a pokládáme je do volné mezírky na upečené mumie. Doprostřed sýrových koleček dáme kuličku pepře, kapku kečupu nebo hořčice.
Hotové mumie podáváme s mističkou kečupu nebo je ním můžeme pro dramatičtější vzhled i lehce postříkat.
Náš tip:
Pro výraznější chuť mumií můžete listové těsto před pečením lehce posypat grilovacím kořením nebo troškou chilli.
Čarodějnické klobouky od Josefa Maršálka
Počet kusů: 20
Doba přípravy: 1 hod
Suroviny
Na piškoty:
2 vejce o velikosti M
30 g cukru krupice
15 g vody
50 g hladké mouky
10 g kukuřičného škrobu
kůra z jednoho citronu
Na citronový sníh:
120 g bílku asi ze 4 vajec
30 g citronové šťávy
300 g cukru krupice
3 g želatiny
10 g vanilkového cukru
Na dohotovení:
300 g čokolády
60 g kakaového másla nebo kokosového oleje
Postup
Bílky smícháme s vodou a cukrem a vyšleháme do pevného nadýchaného sněhu.
Opatrně ručně vmícháme žloutky, a nakonec směs mouky, škrobu a citronové kůry. Mícháme rychle a rázně, aby nám hmota nezřídla.
Připravenou hmotou naplníme sáček s hladkou trubičkou o průměru asi 1 cm a na plech s papírem na pečení stříkáme menší a větší polokoule.
V troubě rozehřáté na 170 °C ihned pečeme 15–20 min. dozlatova. Troubu zbytečně neotvíráme. Upečené piškoty jdou snadno sejmout z papíru, na kterém se pekly. Necháme vychladnout.
V misce smícháme bílky, oba cukry, citronovou šťávu a tuto směs ve vodní lázni nebo v mikrovlnce za občasného míchání nahřejeme do horka. Cukr musí být zcela rozpuštěný.
Do této směsi přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu. Teprve poté horkou směs vyšleháme do pevného sněhu, kterým naplníme sáček se stejnou trubičkou jako na piškoty, a na vychladlé základy stříkáme kolmo vzhůru kužele do podoby čarodějnických čepic.
Necháme při pokojové teplotě 5–10 min zaschnout a mezitím si připravíme ve vodní lázni čokoládovou polevu rozpuštěním čokolády a kakaového másla nebo kokosového oleje.
V polevě namáčíme zaschlé špičky. Poleva by měla mít teplotu kolem 35–37° C. Namočené špičky necháme na mřížce okapat a poté je sejmeme a necháme čokoládu zcela ztuhnout. Před zatuhnutím můžeme polevu posypat různým dortovým sypáním.
V hypermarketu Globus seženete nejen vše potřebné pro přípravu výše uvedených halloweenských dobrot, ale nakoupíte tu také spoustu stylových halloweenských dekorací, kostýmů i čerstvé dýně vhodné na dlabání. Užijte si Halloween naplno!