Jak při nakupování školních potřeb ušetřit:
Vybírejte kvalitní pomůcky
Nakupujte se seznamem ze školy
Vyhněte se jednorázovým výrobkům
Sešity a učebnice chraňte obaly
Recyklujte a nakupujte z druhé ruky

1. Vsaďte na kvalitní školní pomůcky – vydrží i roky

Kvalita se z dlouhodobého hlediska vyplatí a nejinak je tomu i v případě školních potřeb. Pokud vás letos čeká nákup celé školní výbavy včetně batohu, penálu a desek, mějte na paměti, že tyto pomůcky mohou vašim dětem sloužit mnohem déle než jen jeden školní rok.

Proto se při jejich výběru zaměřte nejen na jejich funkce, ale i kvalitu zpracování a nadčasový design. Vybírejte takové motivy, které se vašim dětem za rok neomrzí a případně mohou za pár let posloužit i jejich mladším sourozencům.

Při nákupu batohu si ohlídejte, že vašemu školákovi na zádech dobře sedí, je lehký a má ergonomicky tvarovaná záda, polstrované ramenní popruhy a hrudní pás. Více tipů, jak vybrat vašim dětem správný batoh, vám poradíme v tomto článku. Stejně jako batoh i penál, desky, pytlík na přezůvky či box na svačinu se vyplatí koupit v neutrálnějším vzhledu, který bude vaše děti doprovázet po několik let.

Alespoň pár korun lze ušetřit i na „spotřebním zboží“, jako jsou psací potřeby. Kvalitnější pastelky a tužky se dětem nebudou tolik lámat, a tak je nebude zapotřebí zbytečně pořád strouhat. Co se týče per a propisek, i zde je prostor, jak ušetřit. Místo jednorázových kupte taková, u kterých lze náplň vyměnit. Kupování kvalitních, trvanlivějších věcí je i ekologičtější, protože budete vytvářet méně odpadu. Velký výběr kvalitních i ekologických školních pomůcek najdete i u nás v Globusu.

Školní výbava šetrnější k přírodě

Chcete své děti vybavit do nového školního roku co nejohleduplněji k přírodě? U nás si můžete vybrat i z eko pomůcek, kterých v Globusu najdete přes 40 druhů. V nabídce najdete například ekologické sešity a skicáky, psací potřeby, lepidla či obaly na sešity

Kromě eko pomůcek pro vás v Globusu máme i přes 80 variant školních aktovek a batohů, ze kterých mohou vaše děti vybírat a samozřejmě si je i vyzkoušet, a více jak 700 druhů pomůcek pro psaní, kreslení a malování. A to už je pořádný výběr, který jen tak někde nenajdete.

Inspiraci můžete načerpat také z našeho katalogu, který platí až do 9. 9. 2024.

2. Nakupujte se seznamem ze školy

Během prázdnin a začátkem školního roku budete často narážet na pestrou nabídku školních potřeb možná i tam, kde byste to nečekali. Velký výběr sice láká, abyste se do nákupu pustili bez rozmyslu, jenže právě takové spontánní nakupování vás může přijít pěkně draho.

Jestliže máte doma prvňáčka a od školy jste zatím nedostali žádný seznam doporučených pomůcek, většinu nákupů raději odložte na září. Na některých školách totiž prvňáčci dostávají darem různé pomůcky, a tak byste za ně zbytečně utráceli.

Pokud už seznam máte, zkuste se ho držet a nekupovat nic navíc. Například výtvarné potřeby někteří učitelé pro své žáky objednávají hromadně anebo určité pomůcky dítěti škola zapůjčuje. Proto se raději ve škole informujte, jak to u nich chodí a zda je seznam, který jste obdrželi, konečný.

Velkou výzvou pro vás budou i samotné nákupy. Děti často chtějí vše, co vidí, a tak vás možná čeká pár náročných chvil, nicméně pokud to ustojíte, vaše peněženka vám poděkuje. A pokud přece jen chcete dětem koupit něco navíc, ujistěte se, že to využijí alespoň doma např. při kreslení nebo procvičování.

Pro jednodušší nakupování si můžete seznam školních pomůcek přepsat do aplikace Můj Globus, abyste ho měli stále při sobě. Navíc ho můžete sdílet i s ostatními členy rodiny, kteří by dětem třeba také rádi přispěli na pomůcky. Během nákupu si náš interaktivní seznam už jen otevřete a každou položku, kterou dáte do košíku, označíte jako nakoupenou. Pokud si nejste jistí, se kterými pomůckami počkat na začátek školy a co už pořídit během prázdnin, užitečné tipy najdete v tomto článku.

Nechte si školní pomůcky vychystat od nás

Stačí, když nám na e-mail vámi vybraného hypermarketu Globus pošlete nákupní seznam školních pomůcek včetně vašich preferencí, jak by měly vypadat (např. z hlediska barvy, velikosti či tvaru) a nezapomenete uvést celé své jméno a telefonní číslo. My už se o vše ostatní postaráme.

Do 24 hodin od odeslání seznamu vám váš nákup připravíme k vyzvednutí v informačních centru vámi vybraného hypermarketu, kde za něj rovnou zaplatíte. Služba vychystání školních potřeb je pro vás zcela zdarma a můžete ji využít od 24. 7. do 9. 9. 2024. Více informací o této službě včetně e-mailových adres, kam seznamy posílat, najdete zde.

3. Jednorázové výrobky nahraďte znovupoužitelnými

I když se to nezdá, zbytečným výdajem ve vaší domácnosti mohou být i sáčky na svačinu. Místo jednorázového igelitu, který není ani ekologický, dávejte vašemu školákovi svačinu do kvalitního svačinového boxu, jenž mu může sloužit i několik let.

A u svačin ještě zůstaneme. Ušetřit lze také za pití. Školní lahev je nejen ekologičtějším řešením, ale i úspornějším. Každodenní nákupy nápojů v automatu se totiž docela prodraží. Pokud vaše školáky zvládnete naučit pít čistou vodu, kterou si dle potřeby mohou sami ve škole kdykoliv doplnit, bude to dvojnásobná výhra. Sladké nápoje jsou pro děti nejen nezdravé, ale v případě jejich nechtěného vylití nadělají na učebnicích a sešitech mnohem větší škodu než obyčejná voda. Další tipy, jak na ekologičtější svačinu, si můžete přečíst zde.

4. Učebnice i sešity chraňte obaly

Když už je řeč o nehodách, máme tu pro vás další tip – veškeré učebnice i sešity zabalte do ochranných obalů. Nejen, že papírový povrch ochrání před zašpiněním a běžným opotřebením po celý školní rok, ale v případě různých nehod zabrání poničení či alespoň sníží jejich následky. A vy tak nebudete muset platit škole náhradu za poškození zapůjčených učebnic. Pokud si vyberete obaly z pevnějších materiálů, je velká šance, že vašemu školákovi v případě šetrnějšího zacházení vydrží i déle než jeden ročník a bude je moci opakovaně používat.

Nechte si učebnice i sešity obalit v Globusu

Najít vhodný obal, který něco vydrží a bude perfektně sedět, může být někdy oříšek. My vás od toho osvobodíme. Nechte to na nás – naše obsluha vám na balicím stroji vytvoří pro každý kus obal přímo na míru, a proto si poradí jaks klasickými, tak i atypickými rozměry učebnic. 

Navíc obaly CoLibri Eco Shield, do kterých vám vaše knihy a sešity zabalí, jsou vyrobeny z materiálu s mikroelektrostatickou bariérou odpuzující viry a bakterie. A jak balení funguje? Předejte všechny učebnice i sešity, které potřebujete zabalit, naší obsluze u balicího stroje a do 24 hodin pro vás budou připravené k vyzvednutí

Tato služba je dostupná ve všech našich hypermarketech Globusod 21. 8. do 17. 9. 2024 a je poskytována zdarma. Platíte pouze za obaly: formát A5 stojí 13 Kč, A4 je za 15 Kč a větší či atypické formáty pořídíte za 20 Kč/ks, stejně jako v loňském roce. 

5. Recyklujte a nakupujte z druhé ruky

Pokud máte v rodině či mezi přáteli rodiče již větších školáků, zeptejte se jich, zda jim nějaké pomůcky z předchozích let nezůstaly. Spousta lidí každoročně kupuje velké množství školních potřeb, které jejich děti nestihnou naplno využít a do dalších let je už potřebovat nebudou. Proto není na škodu zjistit ve svém okolí, zda by se rádi nějakých věcí nechtěli zbavit.

Další cestou, jak výrazně ušetřit, je nakupovat z druhé ruky. Ať už se jedná o dětské oblečení nebo nákladnější školní pomůcky, na bazarech se dá pořídit spoustu věcí ve velmi dobrém stavu za výrazně nižší cenu, než kdybyste je kupovali nové.

Čeká vás nákup učebnic? Určitě zvažte návštěvu antikvariátů nebo burzy učebnic, kterou mnohdy pořádají samotné školy. Pořídit zde můžete kromě učebnic i pracovní sešity nebo knihy ze seznamu doporučené literatury. V posledních letech lze čím dál častěji narazit také na tzv. „swapy“, kde můžete nepotřebné věci vyměnit za jiné. I zde lze při troše štěstí získat pro vašeho školáka nové pomůcky.

Jestliže máte doma i vy nějaké nadbytečné pomůcky, které jsou v dobrém stavu, zkuste je prodat. Výdělek alespoň trochu sníží náklady na nové školní potřeby, a navíc váš domov zbavíte věcí, které už nepotřebujete. Recyklovat můžete i starší pomůcky. Například sešit, ve kterém dítě popsalo sotva dvě strany, může posloužit na jiný předmět v novém školním roce. Nebo úkolníček, který je z půlky prázdný, najde ještě od září své další využití.

Cest, jak ušetřit, je mnoho, a tak je jen na vás, po které z nich se vydáte. Každopádně pokud vsadíte na kvalitní pomůcky, které dětem vydrží roky, a alespoň část školních potřeb se pokusíte zrecyklovat nebo pořídit z druhé ruky, pořizování věcí do školy pro vás už nemusí být dírou do rodinného rozpočtu.

A abyste měli přehled, co mají vaše děti od pondělí do pátku za předměty nebo které kroužky je čekají, můžete si stáhnout zdarma naše rozvrhy.