Co se v článku dozvíte:
Co je zapotřebí předškoláka naučit?
K čemu jsou dobré pracovní sešity?
Kdy nastává správný čas na nástup do školy?

Nejprve si je důležité uvědomit, kde přesně bude vaše dítko předškolní rok trávit. Pokud bude navštěvovat nultý ročník, není potřeba si dělat mnoho starostí, protože jeho vyučující moc dobře ví, co by váš předškolák měl ovládat, což se samozřejmě promítne i na jeho výuce. Podobné to je i v případě školky, kde je dítě systematicky na nástup do školy připravováno. Jestliže jste však s dítětem doma a jeho příprava na školu zůstala pouze na vás, je potřeba s učením začít co nejdříve.

Rozpoznávat barvy a tvary

Předškolák by už měl umět bez problému rozpoznávat barvy. Tvary si plést ještě může, ale pokud s nimi bude seznámen, učení mu půjde jednodušeji.

Orientovat se v čase

Každý den si najděte chvilku, abyste si s vaším předškolákem řekli, co je za den a měsíc a jaké je roční období. Jestliže slavíme nějaký významný den nebo svátek, popovídejte si o něm. Dítě by mělo mít rovněž jasno v pojmech jako je včera, dnes a zítra.

Poznávat zvířátka

A to nejen jaké zvuky vydávají, ale také jak se říká samci, samici a mláďatům. S výukou vám mohou pomoci skvělé aplikace na tablet nebo chytré knihy s mluvící elektronickou tužkou, které dítě nejen nová slovíčka naučí, ale navíc ho i zabaví.

Stříhat

Vystřihujte, co to půjde. Prvňáčci, kteří neumí nůžky ani pořádně držet v ruce, bývají oproti spolužákům dost v nevýhodě. Proto tuto dovednost určitě nepodceňte a pořádně ji natrénujte.

Vybarvovat

Kupte dítěti omalovánky s oblíbeným motivem nebo mu vytiskněte obrázek z internetu a učte ho používat vhodné barvy, nepřetahovat a pečlivě obrázek dokončit. Hlídejte také, aby váš předškolák pastelky správně držel. S tím vám pomohou trojhranné široké pastelky, které jsou uzpůsobené dětské ručce. Pokud máte doma pouze hodně ořezané pastelky, je na čase koupit novou sadu.

Paní učitelka Mgr. Tereza Netolická radí:

Jak na správný úchop?

„Jak na správný úchop? Při správném držení může dítě ukazováčkem na tužku lehce poklepat. Důležitá je i výška držení, která by měla být 2 cm od hrotu tužky. Při správném úchopu hrot tužky směřuje k rameni a celá ruka, zápěstí i paže jsou uvolněné.“

Pořiďte dětem pracovní sešity na procvičování

Na trhu existuje opravdu široká nabídka pracovních sešitů pro předškoláky, které bývají navíc často doplněné o hravé samolepky, jež děti ještě více motivují k učení. Díky úkolům děti potrénují zrakovou diferenciaci (schopnost nalézt jiný obrázek v řadě), zrakovou analýzu a syntézu (doplnění části obrázku), zrakovou paměť (schopnost poznat, co na obrázku chybí), vnímání barev (přiřazení barev a odstínů k sobě), představu o číslech, porovnání vlastností (malý/velký, hodně/málo apod.) nebo prostorovou představivost (nad, pod, za, před).

Dělá vašemu dítěti problém správně vyslovovat? Kromě pravidelných sezení s logopedem a procvičování získaných materiálů můžete předškolákovi trénink výslovnosti ulehčit také prostřednictvím speciálních chytrých knih, které mu pomohou s nápravou logopedických obtíží zábavnou formou. Váš předškolák by při nástupu do školy měl být schopen dorozumět se, vyprávět a porozumět tomu, co mu vyučující říká. Proto doma s dítětem hodně mluvte a veďte s ním rozhovory, aby se rozmluvilo.

Paní učitelka Mgr. Tereza Netolická radí:

Správná výslovnost je důležitá

„Když dítě neumí správně všechny hlásky vyslovovat a ve škole se pak má učit číst, je to pro něj opravdu handicap, který určitě při výuce pocítí. Proto problémy s vyslovováním řešte včas pravidelnými návštěvami logopedie ještě předtím, než dítě nastoupí do školy. Logopedická sezení hradí pojišťovna, takže nemusíte mít obavy, že by to byl pro váš rodinný rozpočet výdaj navíc."

Při nástupu do školy se často očekává, že se vaše dítě bude umět podepsat hůlkovým písmem. Než ho začnete učit základní písmenka, nejdříve si zopakujte, jak se správně píšou, protože každý špatný návyk se těžce odstraňuje. Na procvičení můžete dítěti pořídit speciální pracovní sešity nebo písanky, díky kterým bude trénink psaní mnohem jednodušší.

Pro správný rozvoj je velmi důležité také čtení. V předškolním věku je vhodné dítěti předčítat a následně mu klást otázky, abyste si ověřili, že vás nejen poslouchalo, ale hlavně textu opravdu porozumělo. Tímto jednoduchým cvičením dítěti pomáháte rozšířit si slovní zásobu, což jistě v dalších letech ocení.

Paní učitelka Mgr. Tereza Netolická radí:

Jak vyzrát na obouvání

„V některých školách učitelé vyžadují, aby si dítě umělo u zápisu zavázat tkaničky. Pokud se to vašemu předškolákovi zatím nedaří, není třeba se tím stresovat, jen mu do školy nedávejte boty s tkaničkami. Místo toho volte obuv nazouvací nebo se suchým zipem. Tělocvik, při kterém musí paní učitelka nebo pan učitel půlce třídy neustále zavazovat tkaničky, je totiž opravdu náročnou hodinou.“

Vhodný čas na nástup do školy

Pokud váháte, jestli je vaše dítko na školu dostatečně připravené, poraďte se s učiteli ve školce. Do školek většinou dochází také psycholog, který je schopen posoudit školní zralost vašeho dítěte. Obecně bývá dítě na školu připravené přibližně v šesti letech a čtyřech měsících. Velký rozdíl je navíc mezi chlapci a dívkami.

Žádné pevně dané pravidlo však neexistuje, protože každé dítě je originál. Proto jestli cítíte, že vaše dítě ještě není pro nástup do školy dostatečně zralé, můžete z pozice zákonného zástupce požádat o odklad povinné školní docházky.

Které pomůcky pro předškoláky pořídit?

☐ pracovní sešity na procvičování
☐ interaktivní naučné knihy
☐ písanku na hůlková písmena

Nyní už víte, co bude vaše dítě před nástupem do školy potřebovat znát i jakým způsobem zjistit, zda je na první třídu připravené. Pořízení pomůcek pro předškoláky hravě zvládnete během běžného rodinného nákupu, který si snadno naplánujete díky chytrému nákupnímu seznamu v naší aplikaci Můj Globus.

Bude váš předškolák chodit do zájmových kroužků? Vytiskněte si náš rozvrh kroužků, abyste měli vždy přehled, jaké aktivity vaše dítě každý den čekají. A pokud máte doma kromě předškoláka i školáka, hodit by se vám mohl i klasický rozvrh hodin. Na našem blogu najdete spoustu další inspirace, jak se co nejlépe připravit na nadcházející školní rok.