Květákové červené kari

07.11.2019 | 45 min

Ingredience

1 menší květák
1 střední sladká brambora
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce červené kari pasty
1 stonek citrónové trávy
3 cm kousek zázvoru
1 střední cibule
1 střední stroužek česneku
500 ml zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 limetky
2 hrsti mraženého hrášku
čerstvý koriandr
černá sezamová semínka
jasmínová rýže k podávání

Postup

  1. Začneme přípravou všech potřebných ingrediencí. Květák omyjeme, odkrojíme košťál a rozebereme ho na menší růžičky. Zázvor a česnek oloupeme a nasekáme najemno, cibuli nakrájíme na kolečka a ta pak překrojíme. Oloupeme i citrónovou trávu. Z té sloupneme asi tři vrstvy, které přidáme při vaření do kari a na závěr je odstraníme. Ze zbytku trávy odkrojíme horní třetinu (tu taky hodíme při vaření do kari) a měkký střed trávy nakrájíme najemno. Sladké brambory také oloupeme a nakrájíme na cca 3cm velké kostky.
  2. Ze všeho nejdůležitější je mít pořádně rozpálenou wok pánev (můžete použít i klasickou vysokou pánev, ale wok je rozhodně lepší). Na rozpálenou wok pánev nalijeme olej a orestujeme na něm kari pastu, zázvor, česnek a citrónovou trávu po dobu jedné minuty. Pak přidáme cibuli, brambory, květák a pořádně vše promícháme s kari pastou. Když je zelenina obalená v kari pastě, přidáme vývar, kokosové mléko, třtinový cukr, rybí omáčku, slupky z citrónové trávy, šťávu z limetky a necháme všechno společně vařit pod pokličkou, dokud květák a brambory nebudou téměř uvařené. Trvá to cca 10-15 minut, záleží na velikosti květáku a brambor. Na závěr přidáme ke směsi hrášek a vaříme už jenom poslední dvě minuty. Pak je potřeba kari ochutnat a případně dochutit cukrem, limetkou a rybí omáčkou místo soli.
  3. Hotové kari podáváme s opraženými černými sezamovými semínky, jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem.

Kategorie:

bez masa zdravý svět

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky