Kokosová thajská polévka - Tom Kha Gai

07.11.2019 | 30 min

Máte chuť na něco netradičního? Připravte si voňavou thajskou polévku s kuřecím masem a kokosovým mlékem, vyzkoušejte recept od My Cooking Diary na Tom Kha Gai.

Ingredience

1 lžíce slunečnicového oleje
1 větší šalotka
1 větší stroužek česneku
5 cm kousek čerstvého zázvoru
kousek čerstvé chilli papričky podle chuti
1 větší kuřecí prso (cca 200 g)
hrst žampionů
250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
1 stonek citrónové trávy
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky limetky
jarní cibulka, chilli a čerstvý koriandr na ozdobu

Postup

  1. Šalotku a česnek si nakrájíme najemno, zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, chilli nakrájíme na kolečka, kuřecí maso na tenké nudličky a citrónovou trávu naklepeme tupou hranou nože tak, abychom z ní uvolnili co nejvíce aroma. Pokud máme citrónovou trávu dostatečně dlouhou, můžeme ji pak uvázat do uzlíčku, aby se nám z polévky po uvaření lépe vytahovala. Pokud nemáme, rozpůlíme ji.
  2. Na oleji si v hrnci nebo we woku opečeme lehce šalotku, pak přidáme nasekaný česnek a chilli a opékáme asi minutu, dokud se vše krásně nerozvoní. Vše zalijeme kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidáme citrónovou trávu, zázvor a necháme tak deset minut povařit. Pak přidáme kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechny dochucovadla doporučuju dávat nejdřív v menším množství a raději pak přidat na konci vaření. Polévku vaříme cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařené.
  3. Z hotové polévky odstraníme citrónovou trávu a finálně dochutíme. Rybí omáčku používáme místo soli. Thajská kuchyně by měla být hodně vyvážená a výrazná co se týče sladké, kyselé a slané chuti. Na talíři polévku zdobíme nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.

Kategorie:

kuřecí

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky