Galeta z meruněk s tymiánem

29.05.2020 | 60 min

Ingredience

Těsto:

250 g hladké mouky
140 g studeného másla
50 ml mléka
1 g soli

Náplň:

1 kg vypeckovaných meruněk

Na dokončení:

2 lžíce olivového oleje
50 g cukru krupice
30 g másla
několik snítek tymiánu

Postup

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, kousky studeného másla, sůl a vypracujeme drobenku.
    Galeta z meruněk s tymiánem
  2. Poté přidáme studené mléko a krátce zamícháme tak, aby vzniklo pevné těsto. Ihned rozválíme do tvaru přibližného kruhu, který musí mít větší průměr než forma, ve které budeme galetu péct.
    Galeta z meruněk s tymiánem Galeta z meruněk s tymiánem
  3. Formu (může být také forma na pizzu nebo plech), která musí být kovová, řádně vytřeme olivovým olejem. Rozvalené těsto přeneseme do formy pomocí válečku a poté ho pokryjeme půlkami vypeckovaných meruněk.
    Galeta z meruněk s tymiánem BGaleta z meruněk s tymiánem
  4. Okraje těsta přehneme přes meruňky směrem dovnitř a na meruňky položíme snítky tymiánu a několik kostek studeného másla. Okraje galety potřeme zbylým olejem a posypeme cukrem.
    Galeta z meruněk s tymiánem Galeta z meruněk s tymiánem
  5. Zbylým cukrem posypeme meruňky a dáme do vyhřátého grilu při střední teplotě péct asi na 40 až 45 minut do zlatova. Hlídáme, aby se spodní část galety nepřipálila, pokud by se nám zdálo, že spodek tmavne příliš rychle, můžeme mezi gril a formu dát vrstvu alobalu. Nejlépe chutná ještě vlažná.
    Galeta z meruněk s tymiánem

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky