Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem

22.07.2020 | 35 min

Ingredience

Na maso:

2 kuřecí prsní řízky
3 lžíce bílého jogurtu
1  žička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 velký stroužek česneku
1 zarovnaná lžička mleté kurkumy
1 lžička koření garam masala
1/2 lžičky mletého římského kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř

Na salát:

150 g zeleného základu podle chuti (například mix. polníčku a římského salátu)
1 plechovka cizrny
10 zralých sladkých jahod
2 velké hrsti borůvek
bílý a černý sezam na ozdobu

Na cibulku:

1 velká červená cibule
1 lžička medu
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl

Na zálivku:

50 ml olivového oleje extra virgin
2 lžíce sezamové pasty tahini (buď domácí, nebo kupované)
2 lžíce medu
šťáva z cca půlky citronu
sůl a čerstvě mletý pepř

Na sezamovou pastu tahini (200 g):

200 g bílých sezamových semínek
cca 60 ml olivového oleje extra virgin (přidávejte podle potřeby)
1 lžička sezamového oleje (není nutné, ale ještě zvýrazňuje chuť)

Postup

  1. Nejdříve si naložíme maso. Jogurt smícháme společně s kořením, zázvorem, česnekem, osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Do takto připravené směsi naložíme maso a necháme marinovat ideálně přes noc v lednici, minimálně ale 2 hodiny. Maso pak hned na začátku přípravy salátu vytáhneme z lednice, aby nešlo do trouby úplně studené.
    Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem
  2. Pokud budeme připravovat domácí pastu tahini, rozpálíme si suchou pánev na střední stupeň a opečeme sezam pozvolna dozlatova. Nesmíme ho ale připálit. Opečený sezam vložíme do menšího mixéru a společně s olivovým olejem rozmixujeme do hladké a tekuté konzistence. Pokud máme, dochutíme ještě sezamovým olejem.
    Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem
  3. Dvě lžíce z čerstvě připravené pasty tahini pak rovnou použijeme do zálivky a smícháme ji s olivovým olejem, medem, citronem, solí a pepřem. Pořádně promícháme a pak dochucujeme podle svojí chuti ještě solí, medem nebo citronem.
  4. Pak si připravíme opečenou cibulku. Červenou cibuli nakrájíme na poloviční kolečka a dáme na středním plameni opékat na slunečnicovém oleji dozlatova. Trvá to asi 15 minut. Na závěr, když je cibulka zlatohnědá, přidáme med, trochu soli a ještě tak dvě minuty opékame.
  5. Troubu si dáme rozehřát na 230 stupňů na funkci gril (nebo maso připravíme ideálně na grilu) a naložené maso dáme na menší plech. Pokud nemáte nepřilnavý plech, použijte pečicí papír. Snažte se maso od jogurtu před tím trochu otřít, neměla by na něm být silná vrstva. Maso pečeme cca 12 minut, ale záleží samozřejmě na výšce a velikosti masa. Maso vytahuji ve chvíli, kdy začnou zlátnout kraje a povrch masa.
    Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem
  6. Během pečení masa si nakrájíme jahody na čtvrtky, můžeme i pár borůvek na poloviny, propláchneme cizrnu a natrháme salát na potřebnou velikost. Vše dáme do velké mísy, přidáme opečenou cibulku, zálivku a pořádně promícháme.
    Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem
  7. Na závěr nakrájíme upečené maso na tenké plátky a servírujeme posypané bílým a černým sezamem.
    Salát s ovocem a kořeněným indickým kuřetem

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky