Na celiakii není farmaceutický lék. Jelikož jde o nesnášenlivost trávícího systému na lepek, jedinou pomocí pro nemocné je vyvarovat se při svém stravování obilovin, které lepek obsahují, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa. Pro celiaky je důležité získat dostatek informací, aby porozuměli svému onemocnění, aby věděli, čemu se musí ve své stravě vyhýbat a neohrožovali své zdraví. Ale na druhou stranu také, aby si zbytečně neomezovali jídelníček a nekomplikovali si život víc, než je nezbytně nutné,“ říká Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu. Tato organizace pořádá ročně řadu akcí, přednášek a setkání, kde podává pomocnou ruku všem, kteří celiakií trpí, anebo mají byť jen podezření na tuto nemoc. V současnosti připravuje řadu takových setkání například společně s hypermarketem Globus, v jehož prostorách se v konkrétních termínech mohou lidé dozvědět o onemocnění víc. „Rádi bychom pozvali ty, kteří se o celiakii zajímají, na některou z mnoha našich akcí. Ty jsou pořádané společně s lékaři gastroenteorology, výživovými odborníky a na místě si lze i doslova vychutnat, že strava bez lepku může být bohatá a zajímavá,“ potvrdila Pavla Hobíková, mluvčí hypermarketů Globus. 

Zatímco před několika lety bylo možné potraviny bez lepku zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách, dnes jde o běžnou součást sortimentu i ve velkých obchodech.  „V posledních letech se nabídka bezlepkových potravin rozšiřuje. Kromě specializovaných prodejen je kupuji i v supermarketech a hypermarketech. Ve specializovaných odděleních velkých obchodů lze koupit především mouku, sušenky, těstoviny, vakuované pečivo,“ potvrzuje Lenka Žižková, která celiakii má. Pro obchodníky jde o přirozený vývoj nabídky. S osvětou totiž zákazníci vyhledávají i speciální potraviny, mezi nimi i ty bez lepku. Bezlepkové potraviny nekupují už pouze celiaci a lidé s alergií na lepek, ale upřednostňují je také ti, kteří mají různé střevní nebo trávicí problémy. Organismus se nezatěžuje zpracováním lepku a lépe zvládá případné další trávicí problémy. Tento druh stravování se také stává jistým módním trendem pro lidi, kteří se zaměřují na zdravou výživu. „Již několikátým rokem je patrná rostoucí tendence. Například v kategorii chleba a pekařských výrobků vzrostla i díky dalšímu rozšiřování tohoto sortimentu o 45 procent. Celkově máme v nabídce 118 bezlepkových výrobků. Jejich prodej se i meziročně zvýšil o 13 procent,“ potvrdila zájem o bezlepkové potraviny Pavla Hobíková, mluvčí Globusu.

Zatímco nabídka potravin pro celiaky se rok od roku zvyšuje a lidé si dostupnost pochvalují, méně řešenou otázkou je, že výroba bezlepkových potravin je finančně náročná a promítá se do jejich cen. Navíc zařazení některých výrobků do nižší sazby DPH od nového roku se moc neprojevilo. Sami výrobci a dodavatelé totiž v legislativě nemají jasno. „Kupříkladu u dovozových výrobků se projevilo v ceně oslabení koruny a tak byl původně dobrý úmysl zákona smazán. Další otazníky visí přímo nad zdravotními pojišťovnami. Přestože je bezlepková dieta jediným lékem na toto onemocnění, zdravotní pojišťovny ze zdravotního pojištění na tuto léčbu nepřispívají,“ uzavírá Jitka Dlabalová.

Mezinárodní den celiakie upozorňuje na problémy spojené s nemocí