Dobře se vede pěstování jahod ve Svádově na Ústecku i letos. První české jahody jsou vypěstovány v Zahradách Svádov hydroponicky ve foliovém skleníku o rozloze jednoho hektaru. „Letošní první jahody jsou veliké, sladké a krásně voní. Právě putují do hypermarketů Globus. Loni jsme zažili rekordní rok, do Globusu jsme mohli díky dobré úrodě a počasí dodávat celých devět týdnů, což je na české jahody nevídané,“ říká Stanislav Štrympl mladší z rodinné farmy Zahrady Svádov. Na tamních osmi hektarech polí pak farma očekává úrodu za čtrnáct dnů. Čerstvé hned několikrát denně budou putovat do hypermarketů Globus v Praze Čakovicích, Černém Mostě, Zličíně a v Ústí nad Labem. Jak k tomu došlo. „Do roku 2012 jsme jahody prodávali přes vlastní stánky ve městě. V roce 2012 jsme byli osloveni Globusem a začali jsme zásobovat jejich hypermarket v Ústí nad Labem. To se setkalo s velikým pozitivním ohlasem. Pak jsme začali zásobovat i další hypermarkety Globus. Hlavní zásadou při zásobování jahodami je čerstvost. To znamená, že jahody zavážíme několikrát denně, aby na pultech byly stále čerstvé, a zásadně v Globusu prodáváme pouze jahody ten den natrhané,“ říká o spolupráci s našimi hypermarkety Stanislav Štrympl mladší z rodinné farmy Zahrady Svádov. Jednou z mnoha zásad pěstování jahod v této farmě je nejen všestranná péče, ale také zalévání pitnou vodou z vlastní studny. Cena prvních jahod v Globusu je příznivá. Za 400 gramů to bude 79,90 korun, v Ústí nad Labem pak o deset korun méně a cena tak bude stejná jako na farmě Svádov.
Letošní chřest je lahoda, říkají pěstitelé
Chladno se podepsalo na době sklizně jedné z vůbec prvních českých plodin v sezóně, chřestu. Ten se sklízel s měsíčním zpožděním, ale dnes je již například ve všech hypermarketech Globus ke koupi. „Letošní český chřest kvalitní, řekl bych zlatý standard. Jeho sezóna letos potrvá asi do poloviny července. Do té doby si na čerstvém českém chřestu lze pochutnat,“ říká Jan Charvát z farmy Český chřest.