5 marinád, které připravíte do pěti minut

29.06.2020 | 7 minut čtení

Pár minut, několik kvalitních surovin a jednoduchá, ale chutná marináda je na světě. Podívejte se, jaké kombinace podpoří chuť masa i dalších dobrot.

1. Marináda s černým pivem

Ingredience na 1 kg jakéhokoli masa

20 g hladké mouky
100 g hořčice
0,5 l černého piva
30 g čerstvého zázvoru
10 g kari koření
2 g drceného pepře
4 pomeranče
10 g čerstvé máty

Šťávu z pomerančů smícháme s černým pivem, nastrouhaným čerstvým zázvorem, pepřem, solí, kari kořením, hořčicí a nadrobno nasekanou mátou. Vše vyšleháme a promícháme s masem.

Stáhnout recept

Robert Smyček

technolog restaurací Globus

„Do marinády vložíme maso minimálně na dvě hodiny. Čím déle bude v nálevu, tím více absorbuje chuť marinády – v ideálním případě se klidně může nakládat 24 hodin,“

2. Marináda s citronem a bylinkami

Ingredience na 1 kg jakéhokoli masa

4 citrony nebo limetky
1 l vody
20 g soli
20 g česneku
5 g rozmarýnu
5 g tymiánu
2 g drceného pepře

„Šťávu z limetek smícháme s vodou, přidáme sůl, drcený pepř, utřený (prolisovaný) česnek, najemno nasekané bylinky a vše promícháme,“ doporučuje Robert Smyček, technolog restaurací Globus.

Stáhnout recept

3. Chipotle marináda

Ingredience na 1,5 kg jakéhokoli masa

2 dcl slunečnicového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 plechovka chilli chipotle (120 g)
1 lžíce hnědého cukru
3 špetky soli
1 panák whiskey
½ citronu

Milovníci pikantních chutí ocení poctivou chipotle omáčku. Stačí smíchat dva decilitry slunečnicového oleje a dvě lžíce dijonské hořčice. Přidejte jednu plechovku chilli chipotle a jednu lžíci hnědého cukru, který marinádě dodá jemně nasládlou chuť. Dochuťte třemi špetkami soli a šťávou z půlky citronu. Na závěr přilijte jednoho panáka whiskey a vše promíchejte. Hotovo!

4. Pepřovo-křenová marináda

Ingredience na 800 g masa

1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce drceného červeného pepře
1 stroužek drceného česneku
2 lžíce čerstvě strouhaného křenu (lze použít i krenex)
1 lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje

Křen dokáže marinádě i masu propůjčit specifický říz – stačí sehnat kvalitní a čerstvý kousek, a pak nastrouhat asi dvě lžíce. Přidejte lžíci nasekaného naloženého zeleného pepře, doplňte jednou lžící drceného červeného pepře a nadrceným stroužkem česneku. Zamíchejte s mořskou solí a olivovým olejem.

Zdroj: časopis Apetit

Náš tip:

Podávejte třeba s hovězím vysokým roštěncem bez kostí, který seženete v Řeznictví Globusu.

Olivový olej a nakládání

Olivový olej je skvělý přírodní konzervant, a proto se skvěle hodí pro nakládání zeleniny, hub, sýrů i dalších surovin. Velká výhoda je, že pak olej můžete využít při dalším vaření, od salátů po těstoviny. Nebojte se sáhnout ani po extra panenském oleji, vždyť kvalitní jídlo si zaslouží kvalitní olej. Pokud v něm pár dní necháte vylouhovat například chilli nebo česnek, vytvoříte rovněž výrazný základ pro zálivky a marinády. Anebo ochucený olej konzumujte jen tak s čerstvou bagetou.

5. Hořčičná marináda

Ingredience

150 ml panenského oleje
1-2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu
50 ml jablečné šťávy
1 lžička čerstvého tymiánu
1 špetka soli
1 špetka pepře

Klasika, která nestárne. Stačí smíchat 150 ml olivového oleje, dvě lžičky dijonské hořčice, lžíci medu, 50 ml jablečné šťávy a lžičku čerstvého tymiánu. Pak už zbývá jen dosolit a dopepřit.

Zdroj: časopis Apetit

Dijonská hořčice

Dijonská hořčice pochází z města Dijon, které leží v Burgundsku, oblasti na východě Francie. Přidává se do ní nejen hořčičné semínko, ale také řada dalších ingrediencí, které se můžou lišit recept od receptu. Patří mezi ně bílé víno, ocet, směs koření (populární je zejména estragon) či mošt z grapefruitu. Dijonskou hořčici charakterizuje světle žlutá barva, krémová konzistence a ostrá, jemně pálivá chuť.

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky