7 tipů, jak si nejlépe vychutnat víno

23.07.2020 | 7 minut čtení

Milovníků vína přibývá, zdaleka ne každý ale ví, jak si skleničku užít od začátku do konce. Koupili jste si skvělé víno? To je jen polovina úspěchu – stejnou pozornost byste měli věnovat i servírování.

Jak si vychutnat víno poradí Eva Svobodová, která už tři roky pracuje jako sommeliérka Globusu.

1. Zkoumejte typ a tvar skleničky

Sklenička na vodu je sice praktická, ale dokáže víno zcela znehodnotit. Sklo byste měli vybírat podle aromatického profilu a školení vína, tedy podle toho, jak se víno zpracovávalo a zrálo. Jen tak vyniknou všechny jeho vlastnosti, včetně chuti a vůně. „Lidé si často myslí, že čím větší je sklenička, tím lépe bude víno chutnat. Není to ale pravda – například pro mladá bílá vína se hodí uzavřenější tvar a sklenička by neměla mít objem větší než 350 ml. Pokud takové víno nalijete do větší sklenice, snadno se vytratí jeho aroma a bude rychleji teplat, což je nežádoucí.“

Co je to školení vína?

Pojem označuje proces výroby vína, od lisování hroznů a filtraci až po plnění do lahví. Součástí školení je i takzvané čiření, při kterém se všechny nečistoty obsažené ve vínu stlačují ke dnu nádoby. Používají se přírodní čiřidla, kolem kterých se nečistoty vlivem opačných elektrických nábojů shromáždí. Při stáčení vína se pak nechtěné látky odstraňují.

Naopak pro červená „velká vína“ a některá ročníková bílá vína se hodí širší a otevřenější tvar. „Po pár minutách ve skleničce bude víno dokonce lepší než v lahvi. Než začnete ochutnávat, s vínem ve skleničce lehce zatočte, aby se takzvaně nadechlo – tedy okysličilo a uvolnilo aromatické látky.“ Šumivá vína naopak vyžadují úzký tulipánový tvar skleničky, díky kterému ve víně vydrží bublinky co nejdéle.

Pokud si chcete víno vychutnat jako opravdový profesionál, ujistěte se, že sklenička není cítit myčkou ani saponátem. Sommeliéři totiž vždy nejprve přivoní k prázdné sklence, aby se ujistili, že vůně nebude zavádějící.

Sklenička na víno by rovněž měla být průhledná a nezdobená – tak, aby vynikla jeho barva. Jednoduché a průhledné sklo nicméně není samozřejmostí ani na ochutnávkách. „Setkala jsem se i s tím, že nám na degustaci podávali víno v jemně zabarvených skleničkách z broušeného křišťálu. Byly sice krásné, ale všechny vlastnosti vína jsme v nich nemohli pořádně zhodnotit.“

Náš tip:

Zkuste totožné víno ochutnat ze dvou různých skleniček a porovnejte rozdíl. Někdy stačí i základní výbava, a víno si vychutnáte se vším všudy. Sommeliérka Eva Svobodová doporučuje pořídit sklenice na červené, bílé a šumivé víno, od každého šest kusů. Najdete je například v oddělení domácích potřeb, které je součástí Globusu.

2. Kontrolujte teplotu

Že je nejlepší červené víno podávat, když má pokojovou teplotu? Kdepak. Opět záleží na druhu vína – často ideální teplotu pro servírování prozradí etiketa. Mladá a lehká červená vína si dobře rozumí už s 13 stupni, zatímco ta těžší a archivní vyžadují i o šest stupňů víc. Některá mladá bílá vína naopak nejlépe chutnají vychlazená na sedm stupňů, starší snesou i o pět stupňů víc. Pokud tedy doma nemáte opravdu chladno, podávání při pokojové teplotě je mýtus, kvůli kterému můžete víno znehodnotit. „Dokonce jsem se setkala s tím, že si lidé skleničku nahřívají. To se hodí tak akorát u svařáku.“

Víno byste neměli oteplovat ani rukou. „Známé filmové scény, kde si dvě postavy povídají a drží skleničku s vínem v dlani. Sice vypadají pohodově, ale vínu takové zacházení uškodí – rukou obsah skleničky zahřejete.“ Proto platí: vždy sklenku držte za stopku!

3. Naučte se poznávat víno s vadou

Některá vína vám nemusejí chutnat, to však ještě neznamená, že by byla špatná. „Mnohým například nechutnají vína, která mají výraznou kyselinku. Jiným zase vadí výrazná tříslovina, protože pak víno drhne na jazyku. Jiným lidem naopak nesedí vína, která jsou sladká, protože obsahují hodně zbytkového cukru. I taková vína však můžou být vysoce kvalitní.“

Abyste se naučili oddělovat dojmy od skutečnosti, měli byste vědět, jak poznat víno s vadou. „Často chutná po korku – když je vadný, zaznamenáte vůni, kterou přirovnávám k zetlelému pařezu v lese. Objevují se rovněž plísně nebo takzvaná oxidáza: bílé víno ztmavne a má až punčové tóny. Základem je tedy identifikovat, proč vám víno nechutná – zdali jde o subjektivní pocit, nebo je opravdu špatné.“

Co je to depot?

Takzvaný depot neboli usazenina na dně lahve, není na škodu. Tvoří ji mimo jiné tanin, tříslovina, která neodmyslitelně patří hlavně k těžkým červeným vínům, jež dlouho leží. Depot můžete při podávání odstranit pomocí dekantační karafy – nalévejte do ní víno rovnou z lahve, ideálně nad rozsvícenou svíčkou, díky které usazeninu lépe uvidíte. Víno musí po stěnách karafy pomalu stékat, aby depot zůstal na dně lahve. V dekantační karafě se pak víno krásně provzdušní, a vyniknou tak všechny jeho vlastnosti.

4. Párujte rozumně

Pokud víno smícháte s kolou nebo vodou a ledem, jeho vlastnosti zaniknou. „Vinný střik je skvěle osvěžující, tedy pokud ho mícháte v poměru 2:1 ve prospěch vody. Avšak zředíte tak chuť i vůni.“ Chuť vína naopak dokáže podpořit správná kombinace s jídlem – platí, že k červenému masu se hodí červené víno, k bílému masu, rybám a mořským plodům naopak sedne víno bílé.

A co vaření? Dobré suroviny podlijte dobrým vínem – neplatí, že byste pro tepelnou úpravu museli používat jen nekvalitní vína. Pokud vaříte vegansky, měli byste myslet i na to, abyste jídlo párovali s veganskými víny.

Proč jsou některá vína veganská a jiná ne?

Při výrobě vína se často používají produkty živočišného původu. Například při čiření vinaři pracují s želatinou, vaječnými bílky nebo vyzinou vyrobenou z rybích měchýřků, hlavně z jesetera a sumce. Veganská vína se čiří pomocí rostlinných látek, jako je například hrachový protein, případně se používají čiřidla na minerální bázi, od kaolinu až po bentonit. Případně můžou být veganská vína zcela nečiřená.

5. Dolévejte v tu správnou chvíli

Pokud chcete být dobrý hostitel a nabídnout návštěvě ten nejlepší zážitek z vína, dolévejte bílé víno do zcela prázdné skleničky nebo když je obsah sklenky u dna. Červené víno můžete doplňovat kdykoli, ale nikdy by ve skleničce nemělo být víc než 0,15 l tekutiny. Dolévání až po samý okraj je tabu.

Je Česko rájem vína?

„Naši vinaři ušli za poslední roky velký kus cesty a můžeme na ně být hrdí – vyrábějí nádherná vína, která jsou uznávaná na mezinárodních soutěžích. Mekkou vína ale zůstává Itálie a Francie, kde je vinařská kultura ještě více rozvinutá,“ popisuje sommeliérka. Na jihu Evropy jsou běžné dvouhodinové obědy, při kterých nechybí ani to nejlepší víno.

6. Skladujte otevřené lahve správně

Když v lahvi zbyde víno, můžete si ho vychutnat i o dva nebo tři dny později. Stačí lahev utěsnit pomocí vakuové pumpy, která z něj dostane vzduch, a těsnicího špuntu. Otevřené víno patří do ledničky, a to jak bílé, tak červené. Rozhodně by nemělo zůstat na stole do dalšího dne.

Trendy jsou rovněž vína se šroubovacími uzávěry, která skladování otevřené lahve usnadňují. „Trvalo, než si na tento typ uzávěru lidé zvykli. Dlouho si mysleli, že je takové víno nekvalitní a že na lahev vždy patří korek. To však rozhodně neplatí, zejména pro mladá vína se klasické zátky hodí.“

Jak chutná víno z Prahy?

Morava je nejznámějším vinařským regionem, kam se sjíždějí milovníci vína z celé republiky i zahraničí. Může mít ale kvalitní víno i hlavní město plné aut? Například vinice svaté Kláry v pražské Troji ukazuje, že ano. Na víno totiž nemá znečištěné ovzduší výraznější vliv. „Réva si veškeré živiny bere z kořenů, potažmo z půdy. Vždy tedy záleží na půdním profilu a podnebí,“ vysvětluje sommeliérka.

7. Vzdělávejte se

Vzdělávací a sommeliérské kurzy, ochutnávky, nespočet knih i prohlídek sklípků. Pokud to s vínem myslíte vážně, neváhejte se o něm dále vzdělávat. Jak říká sommeliérka Globusu Eva Svobodová: „Kultura pití vína se každoročně zlepšuje a osvěta je čím dál tím větší. Výrazně se posunula situace v restauracích, kde bylo víno dřív běžně podáváno v malých lisovaných skleničkách s tlustou stopkou. Ty teď vídám méně a mám z toho obrovskou radost – víno si totiž zaslouží naši pozornost.“

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky