Třešňový clafoutis

03.07.2020 | 60 min

Ingredience

500 g přezrálých třešní
3 vejce
100 g cukru krupice
70 g hladké mouky
120 ml 33% smetany
240 ml mléka
2 lžíce třešňové pálenky či griotky
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli

Postup

  1. V míse rozšleháme vajíčka se solí a cukrem do pěny, poté přidáme mouku, pálenku, vanilkový cukr a olivový olej a vyšleháme do hladka tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky. Přidáme mléko a smetanu a ještě jednou krátce zamícháme.
    Třešňový clafoutis Třešňový clafoutis
  2. Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Formu na koláč vymažeme olivovým olejem a hmotu do ní nalijeme.
    Třešňový clafoutis Třešňový clafoutis
  3. Povrch posypeme třešněmi, které můžeme, ale nemusíme vypeckovat. V kraji Limousine, odkud clafoutis pochází, se do koláče přidávají třešně včetně pecek, dezertu údajně dodají výraznější chuť, nicméně, je na vás, zda se je rozhodnete vypeckovat, či nikoli.
    Třešňový clafoutis
  4. Takto připravený koláč dáme do hlubšího plechu na pečení a umístíme do trouby. Na dno plechu nalijeme asi 0,5 l horké vody a pečeme 25 až 30 minut do zlatova.
    Třešňový clafoutis Třešňový clafoutis
  5. Před podáváním pocukrujeme a podáváme ještě vlažné.
    Třešňový clafoutis

Kategorie:

pečení

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky