Hlavní jídlaBez lepkuVepřovéNízkosacharidové Uzeniny
13. 10. 2023
@vojtech_postulka

Bigos se sušenými houbami a švestkami

Bigos je tradiční moravskoslezské, polské a severské hutné jídlo, které se skládá minimálně ze dvou druhů zelí a tří druhů masa a uzenin. Vojtěch Poštulka tento recept doplnil i sušenými švestkami a houbami podle receptu jeho babičky. Různým variantám tohoto bigose se meze nekladou. Pokud máte rádi zvěřinu anebo jiný druh masa, klidně je přidejte k vepřovému.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 100 gdomácího uzeného špeku
  • 2střední cibule
  • 400 gvepřové kotlety nakrájené na kostky
  • 3ostravské klobásky
  • 100 gsušených švestek
  • 25 gsušených hub
  • 1/4 hlávkykrouhaného bílého zelí
  • 1 kgotického kysaného zelí
  • 1 lžičkakmínu
  • 2 lžícemleté červené papriky
  • 5 kuličeknového koření
  • 5 kuličekjalovce
  • 5 ksbobkového listu
  • 2 dclčerveného vína
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvou petrželku na dozdobení

Postup

1

Sušené houby a švestky dáme namočit do vody nebo vína, aby nám změkly a nasály tekutinu.

Všechny suroviny postupně nakrájíme. Rozehřejeme si větší hrnec, kde pomalu vyškvaříme nakrájený špek tak, aby pustil co nejvíce sádla. Poté v sádle orestujeme nakrájenou cibulku do zlatova.

2

Jakmile je cibulka orestovaná do tmava, přidáme kmín, bobkový list a nakrájené vepřové maso, které orestujeme, aby se zatáhlo.

3

Poté přidáme nakrájenou klobásku a mletou papriku se zbylým kořením, jalovcem a novým kořením. Vše spolu chvilku zarestujeme, ale opatrně, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Poté zalijeme vínem a necháme chvíli dusit.

4

Přidáme nakrouhané bílé zelí společně s propláchnutým a nakrájeným kysaným zelím.

5

Přilijeme namočené houby, švestky a trochu vody tak, aby se nám vše společně dusilo. Pod pokličkou dusíme alespoň 1,5 hodiny, dokud není maso a zelí měkké. Ke konci dochutíme solí a pepřem.

6

Servírujeme s čerstvým chlebem anebo jen tak ozdobené s petrželkou, je možno použít i zakysanou smetanu.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty