Hlavní jídlaObědyVečeřeVegetariánskéZelenina
16. 07. 2024
Globus tým

Cuketové karbanátky s jogurtovým dipem

Znáte cuketové karbanátky? Jejich příprava vám nezabere ani hodinu a perfektně chutnají s domácím jogurtovým dipem, který zvládnete také během pár minut.

Náročnost receptu

Příprava 50 minut
Snadné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na karbanátky:

  • 2střední cukety
  • 1mrkev
  • 1cibuli
  • 2stroužky česneku
  • 100 gstrouhanky (nebo podle potřeby)
  • 2vejce
  • 100 g sýra (například fety nebo parmazánu)
  • čerstvé bylinky (například petrželku, kopr nebo bazalku)
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

Na jogurtový dip:

  • 200 gbílého řeckého jogurtu
  • 1stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
  • 1 lžíciolivového oleje
  • 1lžičku citronové šťávy
  • 1 lžícinasekané čerstvé petrželky nebo kopru (můžete použít i jiné bylinky, například bazalku nebo koriandr)
  • sůl a pepř

Postup

1

Nejprve si připravíme dip. Prolisujeme česnek, nasekáme petrželku nebo jiné bylinky a smícháme vše s řeckým jogurtem, olivovým olejem a citronovou šťávou. Dip dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.

Pokud máme rádi výraznější chuť, můžeme přidat více česneku nebo citronové šťávy. Hotový dip necháme chvíli odležet v lednici, aby se chutě použitých surovin dobře propojily, a jdeme připravit karbanátky.

2

Cukety umyjeme a nastrouháme nahrubo. Poté je dáme do mísy, osolíme a necháme asi 10 minut stát, aby pustily vodu. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme.

Po 10 minutách cukety vymačkáme, abychom se zbavili co nejvíce vody. Můžeme použít utěrku nebo sítko.

3

V míse smícháme nastrouhané a vymačkané cukety s mrkví, cibulí a česnekem. Přidáme vejce, strouhanku, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky, sůl a pepř. Směs dobře promícháme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme více strouhanky, aby se karbanátky dobře tvarovaly.

4

Ze směsi tvoříme malé karbanátky. Na pánvi rozehřejeme olej a karbanátky smažíme z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany. Pokud chceme karbanátky zdravější, můžeme je také upéct v troubě na pečicím papíře při 200 °C asi 20-25 minut a v polovině času je otočíme.

5

Karbanátky podáváme teplé s jogurtovým dipem, zeleninovým salátem nebo bramborovou kaší.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty