Hlavní jídlaObědyVečeřeGrilováníHovězí a telecí
14. 07. 2023
@vojtech_postulka

Hovězí krk s omáčkou chimichurri

Oživte si grilovačku nebo zahradní party steaky z hovězího krku s omáčkou chimichurri. Toto skvělé jídlo podle Vojtěcha Poštulky připravíte do půl hodiny a podávat ho můžete např. s grilovanou zeleninou, čerstvým pečivem nebo jinou oblíbenou přílohou. Maso můžete udělat i v celku a servírovat ho jen tak jako chuťovku nakrájenou na tenké plátky a zakápnutou omáčkou.

Náročnost receptu

Příprava 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 600 ghovězího krku z Řeznictví Globus
  • máslo
  • rozmarýn a tymián
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • celý, orestovaný a rozdrcený pepř

Na omáčku chimichurri:

  • 100 ghladké petrželky
  • 2stroužky česneku
  • 1 lžičkumalých kaparových plodů
  • 1celou čerstvou červenou chilli papričku
  • špetkuoregána
  • 5 clolivového oleje
  • 1 clčerveného vinného octa
  • mořskou vločkovou sůl a čerstvě umletý černý pepř

Postup

1

Očistíme a naporcujeme si hovězí krk na cca 200g steaky a necháme při pokojové teplotě temperovat, aby nebyl úplně ledový jako po vytažení z lednice. Je to dobré udělat s každým masem, aby se nám rozležely šťávy uvnitř masa. Rozpálíme si venkovní gril, popř. troubu na 220 °C.

2

Mezitím, co se nám bude maso temperovat, si připravíme omáčku chimichurri. Do misky nasekáme hladkou petrželku, česnek, oregano, malé kaparové plody bez nálevu a červenou chilli papričku (kdo má rád pikantnější, může přidat podle chuti i více).

Poté přilijeme olivový olej a červený vinný ocet, zlehka vše promícháme a dochutíme vločkovou mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Je to takové pesto jihoamerického stylu, které se hodí k vyzrálým a grilovaným masům.

3

Když máme gril rozpálený a žár stabilní tak, abychom udrželi teplotu na 220 °C minimálně 20 minut, přihodíme na něj okořeněný kus masa a pěkně pomalinku opékáme nejdříve z jedné strany cca 3–5 minut podle tloušťky masa.

Poté otočíme a opakujeme stejnou dobu pečení i z druhé strany tak, abychom na mase viděli stejnoměrně propečenou část. Poté přiklopíme víkem grilu a podle teploty otevřeme a regulujeme komín a průduchy. Měli bychom minimálně 10–13 minut udržet teplotu na 220 °C.

4

Po uplynutí cca 7 minut od pečení pod poklopem zkontrolujeme vpichovým teploměrem nebo pohmatem prstu pružnost masa a jeho propečení, medium se pohybuje okolo 55 °C uvnitř masa. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový.

Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený. Propečení bez vpichového teploměru zjistíme tak, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.

5

Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a před nakrájením dáme asi na 5 minut odpočinout společně s kouskem másla a čerstvou bylinkou na talíř nebo desku pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.

6

Servírovat můžete v celku nebo nakrájené na menší plátky a přelité omáčkou chimichurri a posypané vločkovou mořskou solí. Jako přílohu lze podávat např. pečený zelený chřest a červenou cibulku s pečivem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty