Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecí
02. 02. 2024
@vojtech_postulka

Hovězí mleté karbanátky s cibulovou marmeládou

Karbanátky jsou českou klasikou, kterou doma připravuje snad každý. Nejedná se o nic složitého, k jejich přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a poctivě namleté maso. A hned se vám celý dům rozvoní, jako když jste byli u babičky na prázdninách.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 700 g hovězího mletého masa z Řeznictví Globus
  • 2střední cibule
  • 5stroužků česneku
  • 2vejce
  • 2 lžícekremžské hořčice
  • 1starší rohlík namočený v mléce
  • 1 lžícimajoránky
  • sůl a čerstvý mletý pepř
  • strouhanku na obalení
  • vepřové sádlo na smažení

Na marmeládu z červené cibule:

  • 50 gtřtinového cukru
  • 1 skořici
  • 1badyán
  • 50 ml portského vína
  • 3střední cibule

Postup

1

Nejprve si namočíme starší rohlík nebo housku do mléka, aby nám dostatečně změkl a lépe se spojil s mletým masem. Mleté maso dáme do větší misky, nakrájíme si cibuli a česnek. Cibuli je dobré lehce orestovat jen na pár minut, ať změkne. Poté ji přidáme do směsi mletého masa spolu s dalšími ingrediencemi, majoránkou, rozmíchanými vejci a hořčicí.

2

Přidáme vymačkané housky, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme tak, aby se daly tvořit krásné bochánky.

3

Vytvarované karbanátky postupně obalujeme ve strouhance a dáváme rovnou smažit na rozpálenou pánev s vepřovým sádlem. Smažíme pozvolna na střední stupeň, aby se nám směs pěkně propekla z obou stran do zlatova.

4

Takto usmažené karbanátky můžeme hned servírovat.

5

Ke karbanátkům můžete podávat třeba marmeládu z červené cibule, která se skvěle hodí třeba i k burgerům.

6

Nakrájíme si 3 střední červené cibule, v rendlíku si pomalinku necháme zkaramelizovat třtinový cukr spolu s badyánem a skořicí.

7

Jakmile je karamel rozpuštěný, zalijeme jej tmavým portským vínem, aby vznikl sirup. Do něj vkládáme cibuli nakrájenou na nudličky, promícháme a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Cibule pustí hodně šťávy, tak to bude trvat skoro hodinu na mírném stupni. Během dušení občas promícháme, aby se nepřipálil sirup.

8

Karbanátky lze servírovat skoro s čímkoliv, například s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, salátem a marmeládou z červené cibule.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty