Hlavní jídlaZdravý světBez lepkuBez laktózyIndická kuchyně
24. 09. 2021
@mycookingdiarycz

Květákové červené kari

Připravte si květákové červené kari podle My Cooking Diary, které se skvěle hodí jako zdravější oběd nebo lehčí večeře.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 1menší květák
  • 1střední sladkou bramboru
  • 2 lžíceslunečnicového oleje
  • 2 lžícečervené kari pasty
  • 1stonek citrónové trávy
  • 3cmkousek zázvoru
  • 1střední cibuli
  • 1střední stroužek česneku
  • 500 mlzeleninového vývaru
  • 400 mlkokosového mléka
  • 2 lžícerybí omáčky
  • 2 lžícetřtinového cukru
  • šťávu z 1/2 limetky
  • 2 hrstimraženého hrášku
  • čerstvý koriandr
  • černá sezamová semínka
  • jasmínovou rýži k podávání

Postup

1

Začneme přípravou všech potřebných ingrediencí. Květák omyjeme, odkrojíme košťál a rozebereme ho na menší růžičky. Zázvor a česnek oloupeme a nasekáme najemno, cibuli nakrájíme na kolečka a ta pak překrojíme. Oloupeme i citrónovou trávu. Z té sloupneme asi tři vrstvy, které přidáme při vaření do kari a na závěr je odstraníme. Ze zbytku trávy odkrojíme horní třetinu (tu taky hodíme při vaření do kari) a měkký střed trávy nakrájíme najemno. Sladké brambory také oloupeme a nakrájíme na cca 3cm velké kostky.

2

Ze všeho nejdůležitější je mít pořádně rozpálenou wok pánev (můžete použít i klasickou vysokou pánev, ale wok je rozhodně lepší). Na rozpálenou wok pánev nalijeme olej a orestujeme na něm kari pastu, zázvor, česnek a citrónovou trávu po dobu jedné minuty. Pak přidáme cibuli, brambory, květák a pořádně vše promícháme s kari pastou.

Když je zelenina obalená v kari pastě, přidáme vývar, kokosové mléko, třtinový cukr, rybí omáčku, slupky z citrónové trávy, šťávu z limetky a necháme všechno společně vařit pod pokličkou, dokud květák a brambory nebudou téměř uvařené. Trvá to cca 10-15 minut, záleží na velikosti květáku a brambor.

3

Na závěr přidáme ke směsi hrášek a vaříme už jenom poslední dvě minuty. Pak je potřeba kari ochutnat a případně dochutit cukrem, limetkou a rybí omáčkou místo soli.

4

Hotové kari podáváme s opraženými černými sezamovými semínky, jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty