Hlavní jídlaVepřové
23. 05. 2023
@vojtech_postulka

Plněná vepřová krkovice s opečenými brambory

V tomto receptu od Vojtěcha Poštulky se podíváme, jak připravit kvalitní vepřovou krkovici plněnou špenátem, vejcem a šunkou, kterou budeme podávat s opečenými brambory s jarní cibulkou. Toto jídlo se skvěle hodí na nedělní oběd i sváteční tabuli. Na jaře v něm zužitkujete čerstvou zeleninu, ale připravit si ho díky jeho univerzálnosti můžete po celý rok.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 35 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 700 gvepřové krkovice z Řeznictví Globus
  • 100 gparmské šunky
  • dijonská hořčice
  • rozmarýn
  • potravinářský motouz na pečení
  • sůl a pepř

Na náplň:

  • 125 gčerstvého špenátu
  • 1červená cibule
  • 2jarní cibulky
  • máslo
  • 1vejce

Na brambory:

  • 1 kgbrambor (varný typ B)
  • olivový olej
  • 2 stroužkyčesneku
  • rozmarýn
  • tymián
  • 1nakrájená červená cibule
  • 2nakrájené jarní cibulky
  • sůl a pepř

Postup

1

Očistíme si vepřovou krkovici a rozřízneme ji tak, aby se dala pěkně rozklepat.

Oloupeme brambory, opláchneme je pod čistou vodou, překrojíme na menší kousky a dáme do zapékací mísy. Potřeme olivovým olejem, přidáme rozmarýn a okořeníme solí a pepřem. Mísu vložíme do trouby rozehřáté na 155 °C na 50 minut.

2

Mezitím, co se nám budou brambory péct, si připravíme náplň, kterou budeme potřebovat do vepřové rolády.

Na másle orestujeme červenou cibuli spolu s česnekem, stačí jen zesklovatět. Poté přidáme čerstvý špenát, necháme jej vydusit do měkka a dáme stranou z pánve. Poté do stejné pánve vyklepneme jedno vejce, rozmícháme a spojíme se špenátem. Dochutíme solí a pepřem a dáme stranou vychladnout.

3

Vezmeme si rozkrojenou vepřovou krkovici a opatrně, ale důkladně ji rozklepeme paličkou na maso, a to z obou stran tak, aby se nám maso roztáhlo a dalo se lehce zarolovat.

Poté maso osolíme a okořeníme rozmarýnem a pepřem. Potřeme lehce dijonskou hořčicí a proložíme sušenou nebo dušenou šunkou. Na šunku vložíme připravenou chladnou náplň.

4

Vše opatrně zavineme do rolky, kterou poté ještě stáhneme pečicím provázkem.

5

Rozehřejeme si pánev s trochou oleje a zprudka a důkladně opečeme rolády ze všech stran. Takto opečené rolády přendáme do zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby k bramborám, teplotu již můžeme zvýšit na 180 °C a pečeme společně ještě 15 minut. Těsně před koncem přidáme k masu trochu másla a k bramborům nakrájenou červenou a jarní cibulku. Vše promícháme a popřípadě dochutíme.

6

Po upečení necháme maso ještě chvíli odpočinout, sundáme provázek a opatrně naporcujeme. Servírujeme společně s pečenými brambory s cibulkou a na závěr můžeme ještě dozdobit špenátovým olejem, který si připravíme ze zbytku čerstvého špenátu, olivového oleje, stroužku česneku a soli.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty