Hlavní jídlaObědyVečeřeBez lepkuVepřové
23. 02. 2024
@vojtech_postulka

Pomalu pečený vepřový bůček

Vyzkoušejte tento skvělý recept na vepřový bůček podle Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 2 kgvepřového bůčku s kůží a kostí Globus
  • 1 lžičkusoli
  • 1 lžičkutřtinového cukru
  • římský kmín a rozmarýn
  • šťávu z 1 citronu
  • kůru z 1 pomeranče, nastrouhanou
  • sójovou omáčku
  • 3 dclsvětlého piva
  • 2 lžícemajoránky
  • 30bílých nakládaných cibulek
  • 1 lžícislunečnicového oleje
  • 1,5 kguzené slaniny Globus
  • 0,5 lkuřecího vývaru
  • 150 gmásla
  • 500 gmraženého hrášku
  • mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
  • pečenou baby karotku nebo barevnou baby mrkev

Postup

1

Ostrým nožem nařízneme kůži do kříže cca do čtvrtiny tloušťky masa. Sůl, cukr, rozmarýn, římský kmín a pomerančovou kůru vetřeme do tuku a pár minut pořádně masírujeme, aby se maso naložilo a vstřebávalo. Maso lehce osušíme papírovou utěrkou.

Vepřový bůček otočíme a na spodní straně nařízneme křížový vzor, poté do něj vetřeme znova pomerančovou kůru, sójovou omáčku a polovinu majoránky. Maso opět otočíme kůží nahoru, přikryjeme a necháme 6–8 hodin v lednici. Po odležení předehřejeme troubu s grilem na 215 °C.

2

Vepřový bůček položíme kůží nahoru v pekáči a pečeme 20 minut se zapnutým grilem, popř. bez grilu do zlatova cca 30 minut. Poté bůček otočíme kůží dolů, snížíme teplotu trouby na 170 °C, podlijeme 3 dcl světlého piva a pokračujeme v pečení vepřového masa další 1,5 hodiny. Občas maso přelijeme výpekem, dokud nebude kůže zlatavá a křupavá a maso upečené.

3

Na velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme slaninu a škvaříme, dokud nezačne stékat tuk. Přidáme nakládané cibulky a dále restujeme zvolna, než budou škvarky a cibule zlatohnědé.

4

Baby karotku očistíme a opečeme na másle spolu s římským kmínem, majoránkou a česnekem. Jakmile bude zlatavá, přidáme mražený hrášek a zlehka podlijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem. Šťávu z vepřového pekáče slijeme do pánve spolu s kuřecím vývarem a několik minut vaříme, dokud se trochu nezredukuje. Přidáme zbývající majoránku a máslo a mícháme, dokud se nespojí.

5

Orestovanou zeleninu, cibulky, slaninu, hrášek a mrkvičky přidáme pod bůček a nakrájený na plátky spolu s baby karotkou servírujeme buď v jednom pekáči, nebo jako porce na talíři spolu se zeleninovou přízdobou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty