SvačinyHlavní jídlaVečeřeVegetariánskéZeleninaFrancouzská kuchyněPečení
20. 09. 2022
@marsalekjosef82

Rajčatový Tarte Tatin

Vyzkoušejte obrácený koláč Tarte Tatin, tentokrát ve slané variantě s rajčaty podle Josefa Maršálka, a dopřejte si tak jeden z darů francouzské kuchyně.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na jeden koláč:

Na těsto:

  • 180 ghladké mouky
  • 100 gmásla
  • 30 gstrouhaného parmazánu
  • 35 mlstudené vody
  • 3 gsoli
  • hrubě mletý pepř

Na balzamikový karamel:

  • 20 gtřtinového cukru
  • 20 gmedu
  • 15 mlolivového oleje
  • 35 mlbalzamikového octu

Na dokončení:

  • 1 kgmasitějších rajčat
  •  několik stroužků česneku
  • tymián
  • maldonskou mořskou sůl

Postup

1

Na těsto do mísy navážíme mouku, studené máslo, sůl, pepř, strouhaný parmazán a vypracujeme drobenku. Přidáme ledovou vodu a velmi krátce zamícháme, dokud směs nevytvoří pevné těsto. To necháme v chladu asi 10 min. odpočinout.

2

Do pánve dáme cukr, med, olej a na mírném ohni necháme směs za občasného míchání zkaramelizovat do tmavší hnědé barvy. Přidáme ocet a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Přivedeme k varu a vaříme do zredukování směsi asi na polovinu. 

3

Na takto připravený karamel skládáme na půlky rozkrájená větší rajčata, menší můžeme nechat bez prokrojení. Na rajčata dáme na velké kousky nasekaný česnek a lístky čerstvého tymiánu.

4

Těsto rozválíme na pomoučené ploše do kruhu o stejné velikosti, jako je vnější kruh pánve. Těsto přeneseme na rajčata v pánvi a kraje zahneme pod ně směrem dolů. Těsto několikrát propíchneme nožem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme zprudka asi 30 min., než těsto získá zlatavou barvu. Pánev opatrně vyjmeme z trouby a slijeme přebytečnou vodu z rajčat.

5

Ihned Tarte Tatin obrátíme na velký servírovací talíř. Před podáváním zakápneme olivovým olejem, posypeme krystalky mořské soli a můžeme dozdobit bazalkou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty