Hlavní jídlaObědyVečeřeVepřovéMezinárodní kuchyně
26. 10. 2022
@petrzidek

Segedínský guláš s chlebovým knedlíkem

Vychutnejte si vitamíny nabyté kysané zelí v perfektně vyváženém segedínském guláši s domácím chlebovým knedlíkem podle Petra Židka.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Suroviny na 4–6:

  • 700 gvepřové plece Globus
  • 3 lžícevepřového sádla
  • 4cibule
  • 4stroužky česneku
  • 1 lžícehladké mouky
  • 400 gbílého kysaného zelí
  • 300 gbílého zelí
  • 2 lžícesladké papriky
  • 4bobkové listy
  • 1,5 lhovězího vývaru
  • 100 mlsmetany ke šlehání
  • 5 lžiczakysané smetany
  • 1 lžícekukuřičného škrobu
  • sůl
  • pepř
  • 400 gstaršího chleba
  • 2vejce
  • 1 lžícemásla
  • 100 mlsmetany ke šlehání
  • čerstvou petržel
  • 2 špetkymuškátového oříšku
  • 50 mlhovězího vývaru
  • pár kapek olivového oleje

Postup

1

Vepřovou plec nakrájíme na menší kostičky (cca 3 x 3 cm), osolíme, opepříme a v hrnci zprudka opečeme na sádle. Jakmile bude maso opečené dozlatova, tak ho z hrnce vyndáme.

Do hrnce přidáme lžíci sádla a dozlatova opečeme najemno nasekané 3 cibule a všechen česnek. Pak do hrnce vrátíme opečené maso, zaprášíme hladkou moukou, přidáme mletou papriku, bobkové listy a promícháme. Přilijeme ohřátý hovězí vývar a za občasného míchání na mírném ohni dusíme zhruba 30 minut (do poloměkka). Poté přidáme kysané zelí bez nálevu a dusíme, dokud maso není měkké (zhruba dalších 30 minut).

2

Mezitím si připravíme křupavou cibuli a opečeme bílé zelí. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pak ji obalíme v kukuřičném škrobu a dozlatova usmažíme v rozpáleném oleji. Zelí nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na pánvi s troškou sádla (čím víc zelí opečete, tím víc bude chuť výraznější).

Hotový guláš dochutíme nálevem z bílého zelí, vmícháme smetanu ke šlehání a přidáme opečené zelí. Vše promícháme a necháme provařit zhruba 5 minut.

3

Nyní zbývá už jen chlebový knedlík. Z chleba odkrojíme kůrku a natrháme ho na malé kousky. Zakápneme olivovým olejem, do křupava upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.

4

Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme společně se smetanou, muškátovým oříškem, solí, pepřem a máslem. Hotovou směs smícháme s opečeným chlebem, přidáme nasekanou petržel (i se stonky) a přilijeme trošku vývaru.

5

Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do směsi. Hotovou směs po částech zabalíme do potravinové fólie a smotáme do malých válečků. Při rolování fólii průběžně propichujeme párátkem a pořádně utahujeme, ať v knedlících nezůstane žádný vzduch. Knedlíky vaříme v páře 15 minut a po vytažení je necháme ležet dalších 5 minut ve fólii. Poté sejmeme fólii a opečeme je na pánvi s troškou sádla.

6

Při servírování na každou porci guláše přidáme lžíci zakysané smetany, zasypeme křupavou cibulí a podáváme s opečeným knedlíkem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty