Hlavní jídlaVepřovéUzeninyVánoce
25. 11. 2022
@sklarouvkuchyni

Smažená vinná klobása s čočkou a zeleninou

V některých regionech se vinná klobása podává na Štědrý večer, skvělá bude ale i k novoročnímu obědu společně s tradiční čočkou.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 1 kgvinných klobás z Řeznictví Globus
  • 400 gzelené drobnozrnné čočky
  • 2 lžícesušené saturejky
  • sůl
  • 2 lžícepřepuštěného másla
  • 1velkou cibuli
  • 1velkou mrkev
  • 2řapíky celeru
  • 2stroužky česneku
  • 2 lžičkyuzené mleté papriky
  • 2plné lžíce hladké mouky
  • 400 mlvody
  • 3brambory
  • 3bobkové listy
  • čerstvě namletý pepř
  • 2–3 lžícevinného octa
  • 1 hrsthladkolisté petržele
  • hladkou mouku na obalení
  • uzenou mletou papriku na ochucení mouky
  • přepuštěné máslo nebo řepkový olej na smažení

Postup

1

Čočku propláchněte, v hrnci zalijte studenou vodou, osolte a přidejte 1 lžíci sušené saturejky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut doměkka. Čočku slijte a nechte zatím stranou.

Mezitím si připravte zeleninový základ. V kastrolu rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po 3 minutách přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky a po dalších dvou minutách najemno nasekaný česnek.

2

Když je zelenina lehce opečená, zasypte ji uzenou paprikou a hladkou moukou. Restujte asi 1 minutu, až se paprika krásně rozvoní, a poté zalijte 200 ml studené vody. Směs důkladně rozšlehejte metličkou, přilijte dalších 200 ml vody, rozmíchejte a přisypte na kostičky nakrájené brambory. Směs by měla mít konzistenci hustého guláše. Osolte, opepřete, přihoďte bobové listy a lžíci saturejky. Vařte na mírném ohni 15-20 minut, až bude zelenina měkká.

3

Z vinné klobásy zamotejte 6 šneků, které zpevněte párátky. V hlubokém talíři smíchejte asi ½ hrnku hladké mouky se 2 lžičkami mleté uzené papriky a lžičkou soli. Šneky v této směsi důkladně obalte, přebytečnou mouku oklepejte. V nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej a vinnou klobásu na něm pozvolna opečte z obou stran dozlatova. Poté nechte okapat na papírové utěrce.

4

Mezitím přimíchejte k zeleninové směsi uvařenou čočku. Dochuťte ji solí a pepřem a přilijte vinný ocet, nechte ještě 2 minuty přejít varem, nakonec vmíchejte nasekanou hladkolistou petržel a podávejte s vinnou klobásou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty