Hlavní jídlaObědyVečeřeGrilováníVepřovéPečení
02. 03. 2022
@vojtech_postulka

Vepřová krkovice marinovaná v javorovém sirupu

Zkoušeli jste někdy namarinovat vepřovou krkovici v javorovém sirupu? Inspirovat se můžete v receptu od Vojtěcha Poštulky, který je vhodný jak pro pečení v troubě, tak i na grilu.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí masa:

  • 2,5 kgvepřové krkovice s kostí Globus
  • 1 svazekrozmarýnu

Na marinádu:

  • 100 mljavorového sirupu
  • 50 gdijonské hořčice
  • 2 lžícečerveného vinného octa
  • 1 lžíciuzené papriky
  • 2–3zelené chilli papričky, středně velké

Postup

1

Vepřovou krkovici položíme na prkénko a ostrým nožem propícháme asi 20 otvorů po celé straně kůže. Snítky rozmarýnu zatlačíme hluboko do důlků a poté vše okořeníme solí.

2

Vytvoříme si marinádu – dáme všechny ingredience do malého hrnce, několik nakrájených chilli papriček ponecháme stranou a přivedeme k varu. Mícháme, aby se vše dobře spojilo, poté stáhneme z plotny a odstavíme. Předehřejeme si troubu na 200 °C, popřípadě v létě zapálíme gril. Dále rozpálíme pánev s vroubky na opékání.

3

Vepřové maso položíme na rozpálený gril/pánev kůží dolů a pečeme 5 minut zprudka z každé strany, aby se maso pořádně zatáhlo. Otočíme pomocí kleští a dalších 5 minut pečeme po všech stranách. Poté potřeme připravenou marinádou. Maso dáme do pekáče a vložíme do rozpálené trouby na 200 °C, pečeme 30 minut ze všech stran. Snížíme teplotu trouby na 180 °C a podléváme výpekem.

Pečeme dalších 15 minut, podléváme každých 5 minut, nebo dokud nebude krkovice hotová. Uvnitř masa by měla být teplota min. 56 °C. Zvenčí by glazura měla být lesklá a zlatavá.

4

Krkovici vyjmeme z trouby, volně přikryjeme alobalem a necháme alespoň 10 minut odpočívat. Poté ji nakrájíme na tenké plátky.

Vepřové plátky potřeme znovu vypečenou marinádou, nakrájenými chilli papričkami a prohřejeme na pánvi, dokud nebudou lepkavé a zkaramelizované, poté je obalíme ve směsi bylinkové krusty.

Tu si připravíme ze starší opečené housky a hrsti čerstvých voňavých bylinek (petržel, bazalka, rozmarýn, koriandr a sůl). Vše rozmixujeme najemno v mixéru a zapracujeme spolu se změklým máslem.

5

Hotovou krkovici můžeme podávat samostatně nebo s oblíbenou přílohou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty