Hlavní jídlaObědyVečeřeVepřové
16. 06. 2023
@vojtech_postulka

Vepřové medové koleno s fazolemi a zeleninou

Oslavte Den otců s vašimi tatínky pořádným kusem masa! Vojtěch Poštulka si pro vás připravil recept na vepřové medové koleno s fazolemi a zeleninou: „Mám rád, když se maso připravuje v celku i s kostí, a tento recept ukazuje, že můžete vzít tradiční pokrm, jako je vepřové koleno, a dát mu moderní šmrnc. Určitě tak překvapíte nejen svého otce k jeho svátku, ale třeba celou rodinu na oslavě či zahradní párty."

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 2–3 porce:

Na koleno:

  • 1syrové vepřové koleno s kostí z Řeznictví Globus
  • 3 lvody
  • 1 lžícitmavé sójové omáčky
  • 1větší, očištěnou mrkev
  • 1kořenovou petržel
  • 4 stroužkyčesneku
  • 1chilli papričku
  • 1střední, očištěnou cibuli
  • 80 gnahrubo nakrájeného řapíkatého celeru
  • 80 gočištěného a nahrubo nakrájeného pórku
  • 1 snítkučerstvého libečku
  • 1 snítkurozmarýnu
  • 3 kuličkynového koření
  • 3bobkové listy
  • 1badyán
  • 6 kuličekpepře
  • 250 gvelkých fazolí, nabobtnalých ve vodě přes noc
  • sůl

Na glazuru:

  • 2 lžícevčelího medu
  • 2 lžícedijonské hořčice
  • 2 lžícehrubozrnné hořčice
  • 80 gtřtinového cukru
  • 5nadrcených hřebíčků
  • 1 snítkunasekaného čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř

Postup

1

Fazole si naložíme přes noc do misky s dostatečným množstvím vody, aby nabobtnaly.

Očištěné a opláchnuté koleno dáme do velkého hrnce a přidáme postupně všechnu nahrubo nakrájenou zeleninu a koření, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, jako bychom vařili vývarovou polévku.

Jakmile se voda začne vařit, ztlumíme na mírnější teplotu, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme minimálně 2,5 hodiny. Tekutina by měla jen lehce probublávat, jinak by se nám stalo to, že se koleno rozpadne a nebude držet tvar v kuse.

2

Připravíme si marinádu, kterou budeme koleno po uvaření potírat. V misce si rozpustíme včelí med a do něj postupně přidáváme oba druhy hořčice s nasekaným čerstvým rozmarýnem a s rozdrceným hřebíčkem. Marinádu lehce naředíme vývarem z kolena.

3

Po cca 2 hodinách zkontrolujeme vpichem vidličky, zda je koleno již měkké, nebo zda potřebuje ještě chvíli vařit, aby nebylo tuhé. Troubu si předehřejeme na 165 °C.

Koleno pomalu vyjmeme z vývaru a dáme do zapékací mísy nebo ohnivzdorného pekáče. Potřeme marinádou a podlijeme trochou vývaru. Vložíme do předehřáté trouby na cca 30 minut, po celou dobu koleno přeléváme vzniklým výpekem.

4

Do vývaru z kolena vložíme nabobtnalé fazole a dáme znova vařit do měkka. Jakmile budou fazole měkké, opatrně je naběračkou přidáme i se zeleninou ke koleni a necháme ještě chvíli vše společně péct podle své chuti.

5

Před podáváním zakápneme olivovým olejem a dozdobíme hrubou mořskou solí a natrhanými čerstvými bylinkami.

Tip Vojtěcha Poštulky:
Z vývaru máme skvělou pikantní polévku s fazolemi, do které stačí dodat jen majoránku a třeba rozšlehané vejce.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty