Hlavní jídlaBez lepkuVepřovéSalátyNízkosacharidové
24. 10. 2023
@vojtech_postulka

Vepřové žebírko se salátem s pečenými nektarinkami

Vepřové žebírko se salátem s pečenými nektarinkami, lískovými ořechy a gorgonzolou od Vojtěcha Poštulky je částečně inspirované tradičním waldorfským salátem, ve kterém se spojuje sezonní ovoce, ořechy a aromatický sýr tou nejkouzelnější kombinací. Určitě se nebojte nektarinky nahradit i čerstvými fíky, které se hodí k sýrům a pečeným masům.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 4porcované vepřové kotlety s kostí
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvý tymián
  • stroužek česneku
  • 100 guzeného vepřového špeku
  • 1nektarinku nebo čerstvé fíky
  • 50 gvýrazného sýra gorgonzola
  • 1římský salát
  • 100 glískových oříšků orestovaných bez slupky
  • krémový balzamikový ocet
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka na dozdobení

Postup

1

Naporcované vepřové maso si okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Rozehřejeme si pekáč s olivovým olejem a zprudka maso orestujeme z obou stran.

2

Nakrájíme si špek na menší kousky a poklademe je na opečené maso. Vše společně vkládáme do rozehřáté trouby na 170 °C asi na 20 minut.

3

Na rozehřátou nepřilnavou pánev vložíme nakrájenou nektarinku a pozvolna pečeme do zlatova, aby byla pěkně zlehka grilovaná, cukry v ovoci nám při pomalém pečení pěkně zkaramelizují a dodají krásnou karamelovou vůni a chuť. Kdo chce, může zlehka přidat i čerstvé bylinky, hodí se rozmarýn, tymián či máta.

4

Na druhé pánvi si na olivovém oleji zprudka opečeme římský salát tak, aby změkl a dostal také pěknou barvu. Jakmile bude salát opečený, zakápneme jej tmavým balzamikovým krémovým octem, osolíme a opepříme a ihned dáme na talíř, přidáme opečené nektarinky, a nakonec gorgonzolu s opečenými lískovými ořechy. Sýr se krásně rozteče a dodá celému jídlu skvělou chuť.

5

Na závěr k salátu přidáme upečené maso spolu s vyškvařenou slaninou a zakápneme celé jídlo výpekem nebo olivovým olejem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty