Hlavní jídlaVepřové
24. 11. 2023
@vojtech_postulka

Zabijačkový guláš

Pořádáte domácí zabijačku nebo si rádi pochutnáte na zabijačkových specialitách? Vojtěch Poštulka si pro vás připravil recept na výborný zabijačkový guláš z vepřové plece, jater a srdcí.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce guláše:

  • 500 gvepřové plece
  • 2–3očištěná vepřová srdce
  • 500 gvepřových jater (nebo zvěřinových)
  • 100 guzeného vepřového špeku
  • 2 lžíceškvařeného sádla na restování
  • 5cibulí
  • 3 lžícemleté papriky
  • 3 stroužkyčesneku
  • 2červené cibule na ozdobu
  • 2červené chilli papričky
  • 3bobkové listy
  • 1 lžícekmínu
  • 1 lžícenového koření
  • 1,5 lvývaru na podlití
  • čerstvá petrželka, pažitka na ozdobu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

1

Vnitřnosti, játra a srdce očištěné od všech blan a žilek dáme vařit do osolené vody společně s kořením, bobkovým listem a kuličkami nového koření asi na 1,5 hodiny.

2

Vepřovou plec si očistíme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci si rozpálíme sádlo a vepřovou plec na něm zprudka orestujeme, aby se zatáhla.

Poté maso vyndáme stranou, znovu necháme tuk rozehřát a přidáme do něj nakrájenou cibuli, špek a koření, bobkový list a nové koření. Snížíme teplotu na střední stupeň, aby se nám cibule pomalinku restovala dotmava.

3

Jakmile je cibule orestovaná dotmava, zalijeme ji vývarem a ten necháme vyvařit tak, aby nám z cibule vznikla tmavá kaše. Do té přimícháme mletou papriku a orestované maso, vše podlijeme vývarem a společně dusíme alespoň hodinu.

Během vaření nakrájíme uvařená srdce a játra a vložíme k vepřovému masu do paprikového základu. Vše společně dusíme dohromady.

4

Dochutíme solí, pepřem a česnekem, kdo chce, může přidat i majoránku, ale u zabijačkového guláše se preferuje spíše chuť masa než ingrediencí známých z klasického guláše.

Pokud máte rádi jídlo barevné, můžete ho doladit čerstvou chilli papričkou, červenou cibulkou a čerstvou petrželovou natí.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty