SvačinyHlavní jídlaObědyVečeřeVegetariánskéZelenina
07. 05. 2021
@bududub

Zeleninový koláč

Hledáte vyvážené jídlo, které zachutná celé rodině, a ještě v něm zužitkujete zbytky zeleniny? Připravte si doma tento výtečný zeleninový koláč. S receptem od Petry Burianové to pro vás bude hračka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 1 koláčovou formu:

Na těsto:

  • 150 ghladké mouky
  • 120 gstudeného másla
  • 3 lžíceledové vody
  • špetkusoli

Na náplň:

  • 250 gzakysané smetany
  • 3–4utřené stroužky česneku
  • 2velká vejce
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • hobliny zeleniny (řepy, mrkve, cukety, lilku)

Postup

1

Vypracujeme rychle těsto a příliš ho v rukou nezahříváme. Pak ho zabalíme a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu. Poté těsto vyválíme a vyložíme jím formu.

2

Těsto na dně propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a zatížíme. Použít k tomu můžete třeba drobné fazolky, které si po vychladnutí uložíte do sklenice a znovu využijete při dalším pečení. Takto připravené těsto dáme péct při 190 °C na 10 minut.

3

Odstraníme zátěž a papír. Nalijeme náplň, kterou si připravíme smícháním vajec, zakysané smetany, česneku, koření a soli.

4

Zeleninu si nakrájíme loupáčkem na brambory na hobliny a od středu je svineme do spirály. Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 35 minut.

5

Hotový koláč můžeme podávat ještě za tepla, ale i po vychladnutí.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty