VelikonocePečení
25. 03. 2022
@marsalekjosef82

Medové věnce

Začněte ráno po medu voňavými věnci od Josefa Maršálka. Přibalit je můžete i do práce nebo dětem do školy a potěší i jako sladká dobrota pro koledníky na Velikonoce.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na těsto na 4 věnce:

  • 350 ghladké mouky
  • 80 gmedu
  • 160 gplnotučného mléka
  • 75 gmásla
  • 10 gdroždí
  • 3 gjemně mletého sušeného zázvoru
  • 5 gsoli
  • 1vejce o velikosti M
  • kůru z 1 pomeranče
  • 100 gzlatých rozinek

Na dokončení:

  • 50 gmedu
  • 30 ghrubého cukru
  • 1vejce o velikosti M

Postup

1

Do mísy navážíme mouku, smícháme se solí, nadrobíme do ní droždí a přilijeme vlažné mléko. Přidáme med, vejce a kůru z pomeranče společně se zázvorem.

2

Vařečkou umícháme těsto, do kterého přidáme na kousky nakrájené máslo a poté pokračujeme v hnětení, dokud těsto není pevné, lesklé a pružné. Teprve poté do něj zapracujeme zlaté rozinky.

3

Těsto necháme při pokojové teplotě dobře přikryté nakynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z těch na pomoučené ploše vytvarujeme asi 40 cm dlouhé prameny.

4

Každý zatočíme do spirály a vytvarujeme z něj věnec. Věnce odkládáme na plech s pečicím papírem, potřeme vodou a při pokojové teplotě necháme znovu nakynout do dvojnásobného objemu.

5

Před pečením věnce potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 15 minut dozlatova. Ještě horké věnce potřeme vlažným medem a posypeme cukrem. Podáváme čerstvé, nejlépe s máslem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty