Hlavní jídlaObědyTěstovinyVelikonoceSvátkySkopové
12. 04. 2022
@vojtech_postulka

Jehněčí kýta s orzem

Dopřejte si na Velikonoce něco výjimečného a připravte si pomalu pečenou jehněčí kýtu s orzem, rajčaty, čerstvým sýrem z lokální farmy a sezónním medvědím česnekem podle receptu Vojtěcha Poštulky. Výsledek vás naprosto nadchne.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 1 kgjehněčí kýty
  • 2oloupané a nakrájené cibule
  • 250 gmrkve
  • 200 gčerstvé červené kapie
  • 2 stroužkyčesneku
  • olivový olej
  • 200 mlčerveného vína
  • 1 lžícirajčatového protlaku
  • 1 lžícimleté papriky
  • snítku rozmarýnu
  • 2 ksbobkového listu
  • 2 kscelé skořice
  • plechovku rajčat San Marzano
  • 50 gmedu
  • 1,5 lvody
  • 500 gorzy (těstovinové rýže z pšeničné semoliny)
  • 100 gčerstvého medvědího česneku nebo petrželky
  • čerstvý měkký sýr nebo sýr feta
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

1

Nakrájíme si jehněčí kýtu i s tukovým krytím a vložíme na rozehřátou pánev s olivovým olejem. Osolíme, opepříme a pozvolna opékáme zhruba 10 minut ze všech stran.

2

Nakrájíme si veškerou zeleninu, cibuli, mrkev a papriku a vše také orestujeme na olivovém oleji, nejlépe v ohnivzdorném hrnci, který se hodí k zapékání v troubě. Jakmile je zelenina orestovaná do zlatova, přidáme trochu mleté papriky a protlaku a vše ještě osmahneme. Poté přidáme drcená rajčata, rozmarýn a med, promícháme a odstavíme.

3

Orestované jehněčí maso podlijeme červeným vínem a necháme chvíli zredukovat. Poté vložíme vše do hrnce se zeleninou a rajčaty. Podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a dusíme maso na středním ohni minimálně 1 hodinu, dokud není dostatečně měkké.

4

Když máme maso změklé, přisypeme orzo (těstovinovou rýži), promícháme, dochutíme a přidáme koření, bobkový list a skořici. Hrnec poté vložíme do trouby předehřáté na 190 °C zhruba na 25–30 minut. 

5

Po upečení jídlo znovu zlehka promícháme. Pokud máme k dispozici medvědí česnek, nasekáme ho a přidáme do hrnce. Hodí se ale i plochá petrželka nebo máta. Jehněčí s orzem nakonec posypeme čerstvým tvarohovým sýrem nebo sýrem feta, zakápneme olivovým olejem a rovnou servírujeme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty