VegetariánskéDezertyDortySvátky
22. 10. 2021
@marsalekjosef82

Masarykův dort

Masarykův dort od Josefa Maršálka vás alespoň na chvíli přenese do doby první republiky. Zkuste si ho připravit třeba v rámci oslav 28. října.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Obtížné

Co budete potřebovat

Na dort o průměru 20 cm (8 porcí):

Na těsto:

  • 4 ksvejce velikosti M
  • 120 gcukru krupice
  • 120 gmandlové mouky
  • 140 gnastrouhaného jablka
  • 30 gkakaa
  • 6 gprášku do pečiva
  • 2 gsoli
  • 1 gskořice
  • 1 gmletého hřebíčku

Na polevu:

  • 100 ghořké čokolády
  • 100 gsmetany ke šlehání 33%

Na sušená jablka:

  • 1jablko
  • 20 gcukru moučka

Na dokončení:

  • 50 gmléčné čokolády
  • 60 gdomácího džemu/marmelády
  • 250 gsmetany ke šlehání 33%
  • 10 gvanilkového cukru

Postup

1

Do mísy navážíme cukr, mandlovou mouku, kakao, sůl, skořici, hřebíček a prášek do pečiva, zamícháme, poté přidáme nastrouhané jablko a vejce a umícháme do hladké hmoty bez hrudek.

2

Tu nalejeme do papírem vyložené dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 až 40 min. Zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Poté ho opatrně vyjmeme z formy, přeneseme na talíř a potřeme domácí zavařeninou. Dáme do lednice vychladit.

3

Celé jablko nakrájíme na velmi tenké plátky o síle 1 až 2 mm, naskládáme je na plech s papírem na pečení a posypeme moučkovým cukrem. Dáme do vyhřáté trouby na 100 °C a pečeme asi 1 hodinu dokřupava.

Mezitím si připravíme polevu. Vařící smetanou zalejeme rozlámanou čokoládu a pomocí metličky rozmícháme dohladka. Tuto polevu použijeme po zhoustnutí, kolem teploty asi 35 až 40 °C. Nalejeme ji doprostřed vychladlého základu a rozetřeme směrem do stran.

4

Opět necháme v lednici zatuhnout. Z rozpuštěné mléčné čokolády můžeme na dortu udělat ozdobné přestříkání. Dort dozdobíme dopevna ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem a plátky sušených jablek.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty