Hlavní jídlaKuřecí a další drůbež
10. 11. 2023
@vojtech_postulka

Pečená svatomartinská husa s modrým zelím

Oslavte svátek sv. Martina tradiční svatomartinskou husou s modrým zelím podle Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 9 hodin
Obtížné

Co budete potřebovat

Na husu:

  • celá husa
  • 5jablek
  • 3cibule
  • sůl
  • tymián
  • kmín celý
  • badyán
  • bobkový list
  • med
  • červené víno na podlití husy

Na zelí:

  • celá hlávka modrého zelí (cca 3 kg)
  • 5jablek
  • 1cibule
  • 50 gšpeku
  • kmín
  • 50 grozinek
  • 1 ksskořice
  • 1 ksbadyánu
  • pomerančová nebo jablečná šťáva
  • jablečný ocet
  • cukr
  • sůl
  • bramborový škrob na zahuštění

Postup

1

Husu očištěnou od peří a vnitřností si nejdříve pěkně nasolíme a opepříme. Poté naplníme směsí nakrájených jablek a cibule. Přidáme celý kmín, čerstvý tymián, bobkový list a badyán, toho nám ale stačí jen 1 ks (je hodně aromatický, kdo chce, vynechá ho).

Takto nasolenou a okořeněnou husu necháme alespoň 12 hodin odležet. Je to důležité, aby dostala vlhkost z kůže a aby byla kůže pěkně vypečená do křupava a chutná.

2

Před pečením husu malinko podlijeme vínem a obložíme zbytkem směsi z jablek a cibule s kořením, kterou jsme husu naplnili. Zakryjeme alobalem, aby se husa zbytečně nevysušovala.

Husu pečeme v předehřáté troubě na 115 °C. Je dobré si to naplánovat přes noc, budeme ji vcelku péct skoro 9 hodin, tedy nejlépe tak, aby nám čas vyšel s rezervou přesně na oběd. Takže nastavit troubu na samospoušť a v klidu můžeme jít spát.

3

Ráno husu podléváme výpekem, který se nám během pečení vytvořil. Poslední dvě hodiny husu pečeme odkrytou, aby kůrka dostala zlatou barvu. Z jedné naběračky výpeku smíchané s medem, tymiánem a solí si vytvoříme omáčku, kterou husu potíráme a vmasírováváme tak, aby kůrka byla křupavá a upečená dozlatova. Cca půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu na 160 °C a pak už jen hlídáme, aby kůrka získala perfektní barvu.

4

K husičce patří neodmyslitelně i zelí. Ve větším hrnci si na sádle orestujeme kousek špeku s cibulí a kmínem do zlatova. Poté přidáme zelí nakrouhané na nudličky a nasolené, jablka nakrájená na kostky bez jadérek, rozinky, skořici a badyán. Podlijeme pomerančovým nebo jablečným džusem a pod poklicí necháme dusit tak dlouho, dokud nám zelí dostatečně nezměkne. Trvá to cca 30 minut.

5

Poté zelí dochutíme solí, cukrem a jablečným octem. Je jemnější, ale pokud nejste na tento ocet zvyklí, klidně použijte i kvasný ocet.

6

Na zahuštění zelí použijeme jen vodu s bramborovým škrobem, kterou postupně po troškách přiléváme do zelí tak, abychom měl požadovanou hustotu zelí.

7

Jakmile máme hotovou husu i zelí, můžeme podávat se sklenkou svatomartinského vína.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty