VegetariánskéDezertyTradiceVelikonocePečení
15. 04. 2022
@marsalekjosef82

Velikonoční rýžový páj

Rýže nemusí být jen příloha! Vyzkoušejte tento rýžový koláč podle Josefa Maršálka a okouzlete jím na Velikonoce vaše nejbližší.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na formu o průměru 30 cm (cca 10–12 ks):

Na drobenkový základ:

  • 160 ghladké mouky
  • 80 gmásla
  • 70 gcukru krupice
  • 10 gvody
  • 1 gsoli

Na rýžovou náplň:

  • 150 grýže
  • 300 gvody
  • 250 gsmetany ke šlehání
  • 250 gplnotučného mléka
  • 4vejce (M)
  • 1citron, kůra i šťáva
  • 90 gcukru krupice
  • 10 gvanilkového cukru
  • 3 gsoli
  • mletou skořici a muškátový oříšek

Na dokončení:

  • olej na vymazání formy

Postup

1

Rýži smícháme se solí a zalijeme vařící vodou, na mírném ohni vaříme asi 10–15 min. do měkka. Necháme vychladnout.

Všechny ingredience na drobenku smícháme, dokud se nezačnou tvořit žmolky. Ty vtlačíme do olejem vymazané koláčové formy a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.

2

V míse smícháme uvařenou rýži, vejce a oba cukry. Poté přidáme mléko a smetanu, kůru i šťávu z citronu a dochutíme kořením.

3

Tuto směs nalijeme na právě upečený základ, posypeme dalším kořením a vložíme zpět do trouby a při 160 °C pečeme dalších 25–30 minut nebo dokud hmota nezpevní.

4

Koláč necháme částečně vychladnout a podáváme. Nejlépe chutná čerstvý a ještě vlažný.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty