Co se v článku dozvíte?
Proč chřest zařadit do jídelníčku?
Jak poznáte čerstvý chřest?
Jak chřest připravit?
Jaké existují druhy chřestu?
S čím chřest kombinovat?
Zajímavosti o českém chřestu

Proč chřest zařadit do jídelníčku?

Chřest neboli špargl obsahuje málo kalorií, protože je z velké části tvořen vodou, ale zato je nabitý vitamíny, minerály a antioxidanty. Tato jedinečná zelenina je bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a kyseliny listové, kterou by do svého jídelníčku v hojnější míře měly zařadit hlavně budoucí maminky.

Chřest pomáhá zlepšit trávení a snižuje krevní tlak i riziko onemocnění srdce či diabetu. Působit by měl jako afrodiziakum a připisován mu je také pozitivní vliv na plodnost. V chřestu obsažené látky rovněž zmírňují menstruační bolesti a premenstruační syndrom.

Trpíte dnou? V tom případě chřest nejezte moc často, protože při jeho trávení se v těle tvoří větší množství kyseliny močové.

Jak poznáte čerstvý chřest?

  • Hlavičky chřestu by měly být pevné a uzavřené.

  • Ve svazku svázané výhonky by při tření měli jemně vrzat.

  • Chřest by neměl mít na povrchu zvrásnění, nažloutlý či nahnědlý odstín ani nahnilé hlavičky.

  • Bílý chřest by měl být křehký a neohebný, zelený zase s pevnou strukturou a měl by jít mírně ohnout.

  • Čerstvý chřest má slabou, příjemnou vůni. Jestliže nepříjemně zapáchá, určitě ho nekupujte.

Chřest jezte nejlépe ještě v den sklizně. S postupem času totiž ztrácí svou šťavnatou, nasládlou chuť a křehkost. Chřestová sezóna začíná v polovině dubna a pokračuje až do června.

Náš tip:

Nestíháte chřest zkonzumovat hned po sklizni? Zabalte ho do vlhké utěrky a vložte do lednice na nejchladnější místo. Díky tomuto triku ho můžete uchovávat jako čerstvý i několik dní. Přesto s jeho zpracováním zbytečně příliš neotálejte.

Jak chřest připravit?

Nejdříve chřest pečlivě očistěte a odstraňte dřevnaté konce – zhruba 2–3 centimetry. Tyto zbytky můžete použít například do vývaru. Bílý chřest až na hlavičku oloupejte celý, u zeleného ořízněte jen větší výrůstky a hlavičky opět neořezávejte.

Jednotlivé výhonky poté seřízněte na stejnou délku a svažte je provázkem nebo gumičkou, aby se během vaření nepolámaly. Chřest poté vařte ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu, přidat můžete i trochu cukru a másla. Zelenému chřestu stačí vařit 2–5 minut, bílý je potřeba nechat v hrnci o trochu déle, okolo 5–8 minut. Svazek chřestu nezapomeňte do hrnce vložit hlavičkami nahoru, jsou totiž křehčí a při vaření by se hned rozvařily.

Pokud plánujete sníst chřest hned po uvaření, vložte ho do mísy se studenou vodou a svazek rozvažte. Zastaví se tak proces vaření a chřest si zachová svou křupavost. Stonky poté vyjměte z vodu, usušte a servírujte. Očištěný chřest můžete také připravit na grilu, upéct v troubě, orestovat na pánvi na troše másla či olivového oleje nebo ho podusit v páře.

Jaké druhy chřestu existují?

Bílý chřest
Pěstuje se pod zeminou, a ještě je před slunečním zářením chráněn fólií. Díky tomu si uchovává svou bílou barvu a získává jemnější chuť i tlustší, vláknitou slupku, kterou je při zpracování třeba celou oloupat.

Zelený chřest
Naopak zelenému chřestu sluneční svit nechybí, a tak se nejen hezky vybarví díky probíhající fotosyntéze, ale získá rovněž výraznější chuť. Oproti bílému má tenčí slupku, kterou není nutné loupat.

Fialový chřest
Vedle tradičního bílého a zeleného chřestu narazíte i na fialovou odrůdu, za jejímž odstínem stojí přírodní barvivo antokyan. Podobně jako zelený roste na světle a svou chutí a vůní se podobá bílému chřestu, akorát je lehce nahořklý.

S čím chřest kombinovat

Chřest můžete podávat samostatně jako přílohu, servírovat společně s vejci, rybami nebo grilovaným masem či ho přidat do salátu. Připravit si z něj můžete také výtečnou polévku, omáčku nebo risotto. Pokud se v kuchyni nebojíte experimentovat, vyzkoušejte ho na sladko například v koláči či ve štrúdlu. Inspirovat se můžete také těmito recepty na krémovou polévku ze zeleného chřestu s pistáciemi a jahodami nebo grilovaný zelený chřest s máslovou omáčkou s liškami.

Zajímavosti o českém chřestu

Počátky pěstování chřestu na našem území se datují až do 18. století, tudíž patří mezi tradiční české plodiny. Postupem času se stal čím dál oblíbenějším a během první republiky jsme ho dokonce vyváželi i do Francie.

Bohužel minulý režim chřestu příliš nepřál a označoval ho za „buržoazní lahůdku“. Ve skutečnosti byl chřest za totality zatracován hlavně proto, že socialistický způsob zásobování potravin nebyl schopen sklízet chřest dostatečně rychle, aby se včas dostal k zákazníkům. A tak byla chřestová pole zničena.

Pradávnou tradici u nás obnovili až holandští pěstovatelé na konci 90. let, kdy se chřest dostal opět na česká pole. Bohužel celá produkce českého chřestu končila v zahraničí, zatímco k nám se dovážel ve výrazně nižší kvalitě. Díky českým pěstitelům se ale tato situace změnila a dnes si můžeme vychutnat i náš lokálně vypěstovaný chřest.

O chřestu se říká, že je hoden i samotných králů. Pokud byste si tuto královskou zeleninu rádi také dopřáli, zastavte se například k nám do Globusu, kde ho nabízíme téměř po celý rok.