Co se v článku dozvíte:
Které sýry grilovat
Jaké veganské alternativy se hodí ke grilování
Recept na veganské hot dogy
Která zelenina chutná skvěle na grilu
Tipy na přílohy a dipy
Jak grilovat nasladko

Sýry ideální na gril

Mezi neoblíbenější bezmasé pochoutky z grilu patří bezesporu sýry. Díky své pevné struktuře a schopnosti udržet tvar i při vysokých teplotách jsou některé druhy pro grilování jako stvořené. Mezi nejvhodnější sýry na gril patří halloumi, panýr, oštěpek, camembert nebo hermelín.

Sýry můžete grilovat v jejich přírodní podobě, ale výtečně chutnají i dochucené různými marinádami či jen bylinkami. Pevné druhy, jako je halloumi nebo panýr, krájejte na silnější plátky a grilujte na středním až vysokém žáru cca 2-3 minuty, dokud na povrchu nezezlátnou a nezískají typické proužky.

Hermelín grilujte v celku a před opékáním ho můžete potřít olivovým olejem či dochutit česnekem, bylinkami nebo chilli, aby získal výraznější chuť. Na grilu ho opékejte přibližně 5-7 minut z každé strany, aby se po nakrojení krásně roztékal. Sýry, které se mají tendenci rozpadat nebo roztékat, můžete opékat v grilovacích miskách nebo alobalu, aby zachovaly svůj tvar a snadněji se servírovaly.

Klasické pochoutky z grilu ve veganském kabátku

Alternativní stravování dnes nabízí širokou nabídku výrobků, kterými můžete snadno maso a další živočišné produkty nahradit – a to nejen v kuchyni, ale i na grilu. Mezi tradiční rostlinné náhražky masa patří neodmyslitelně tofu, tempeh a seitan, které stačí naložit do vaší oblíbené marinády a hodit rovnou na gril. Navíc vám jejich grilování zabere méně času, než kdybyste připravovali maso.

Podobně jednoduše si můžete ogrilovat také rostlinné párky, klobásy či medailonky, které mnohdy bývají už naložené v marinádě. Pokud si ale rádi marinády připravujete sami, máme pro vás hned několik tipů. Jednu skvělou marinádu snadno vykouzlíte např. z olivového oleje, trochy sójové omáčky, hořčice, citronové šťávy, česneku a bylinek. Ještě ji můžete dochutit solí, pepřem a agávovým sirupem. Vyzkoušet můžete také některou z našich dalších pěti marinád, které připravíte do pěti minut.

Hvězdou každé grilovačky se stanou veganské burgery, které se dají pořídit v mnoha různých variantách. V našem Zdravém světě najdete spoustu druhů již hotových burgerů, nebo si je můžete vlastnoručně vyrobit například z fazolí, červené čočky či cizrny. Placičky poté ogrilujte a podávejte v typické burgerové housce se zeleninou a dipem. Další oblíbenou alternativou masové placky jsou také grilované žampiony portobello.

Veganské hot dogy

A máme pro vás ještě jeden tip co si takhle grilovačku zpestřit veganskými hot dogy? Zamilují si je děti i dospělí a hotové budou za pár minut. V Globusu seženete nejen tofu párky, ale i mnoho dalších veganských alternativ masa a živočišných produktů. Stačí zamířit do oddělení Zdravého světa.

Recept na veganské hot dogy

Budete potřebovat:

  • 240 g tofu párků

  • 4 větší rajčata

  • 1 stroužek česneku

  • 15 g čerstvé bazalky

  • 4 žampiony

  • 1 lžičku oregana

  • 1/2 lžičky soli

  • pepř

  • slunečnicová semínka

  • pečivo

Postup

  1. Rajčata ponořte do vroucí vody asi na jednu minutu. Poté je opláchněte studenou vodou a stáhněte z nich slupku.

  2. Nakrájejte najemno česnek a krátce ho orestujte na olivovém oleji na pánvi.

  3. Rajčata nakrájejte na kostičky a vložte je k česneku na pánev. Až budou měkká, přidejte k nim nakrájenou bazalku, sůl, pepř a oregano. Po chvilce směs odstavte ze sporáku.

  4. Mezitím ugrilujte párky na grilu. Stačí jim 10 minut, než chytnou jemně hnědou barvu.

  5. Očistěte žampiony, nakrájejte je a zlehka opečte na pánvi na olivovém oleji, dokud nezměknou.

  6. Rozkrojte pečivo, naplňte ho rajčatovou směsí, grilovaným párkem, žampiony a zbytkem nakrájené čerstvé bazalky.

  7. Na závěr opečte zlehka na suché pánvi slunečnicová semínka a posypte jimi hotové hot dogy.

V hlavní roli zelenina

Při letním grilování by rozhodně neměla chybět zelenina. Pochutnat si na ní můžete jen tak se solí, pepřem a kořením, nebo ji přidejte do wrapů či špízů. Obojí chutná výtečně s dipem, kousky tofu nebo veganského sýru. A která zelenina se nejlépe hodí na gril? Za ochutnání určitě stojí grilovaná cuketa, lilek, paprika, cibule nebo kukuřice. Před grilováním je lehce potřete olivovým olejem nebo balzamikem, ochuťte bylinkami nebo je můžete naložit do oblíbené marinády.

Náš tip:

Vyzkoušejte si doma připravit naše veganské špízy s tofu nebo ochutnejte grilovanou zeleninu s pestem.

Přílohy a dipy

Ke grilovanému tofu, zelenině nebo vegan burgeru se hodí i přílohy. Řadu z nich připravíte rovnou na grilu, například brambory nebo batáty. Ogrilovat můžete ale třeba i polentu, tortilly na zeleninové wrapy nebo burgerové housky.  Společně s grilovaným jídlem můžete podávat také jakýkoliv lehčí salát, například s červenou řepou a dresingem.

Spoustu chutí grilovanému jídlu dodají dipy, které koupíte hotové, nebo si je můžete udělat sami. Jejich základem může být například alternativa majonézy tzv. sojanéza, kterou pořídíte i v našich hypermarketech Globus, nebo ji můžete vyrobit ze silken tofu, olivového oleje, citronové šťávy, hořčice, soli a pepře. Ochutit jí lze třeba cibulí, petrželkou či česnekem.

Náš tip:

K zelenině zkuste podávat i hummus, který se připravuje z cizrny a sezamové pasty tahini. Vyzkoušet můžete také čočkový hummus.

Grilujte také nasladko

Gril se skvěle hodí i k přípravě netradičních dezertů např. grilovaného banánu. Ten před grilováním naložte do směsi rumu, skořice a pampeliškového medu či čekankového sirupu. Vyzkoušet můžete také recept na grilované banány v karamelu se slanými arašídy.

Ogrilovat lze i ananas, vodní meloun, jahody, broskve či meruňky. Ovoce nejprve posypte cukrem se skořicí či kokosem a pak ogrilujte. Kousky ovoce můžete napíchnout na špejle jako špíz, ogrilovat a podávat s rozpuštěnou veganskou čokoládou nebo zmrzlinou. Více inspirace k letnímu grilování najdete v dalších článcích na našem blogu.