V článku se dozvíte:
Jak tělo detoxikovat?
Jaké jsou druhy detoxu
Co je to mentální očista

Jak tělo detoxikovat?

Příčiny zanášení organismu škodlivými látkami jsme již odhalili, jak se tedy toxinů zbavit? Existuje celá řada návodů, jak tělo zbavit škodlivých látek, ale většina z nich se shoduje, že během detoxikace bychom měli ze svého jídelníčku vyřadit tučná a smažená jídla, maso, uzeniny, sladkosti, polotovary, klasické mléčné výrobky a bílé pečivo. Omezit bychom měli i příjem soli a lepku a v neposlední řadě bychom měli zapomenout také na alkohol, nápoje obsahující kofein (jako je např. čaj nebo káva) a cigarety.

Druhy detoxu

Dlouhodobě nejefektivnější metodou detoxikace je jednou týdně nebo za čtrnáct dní vyměnit standardní jídelníček za jednodenní půst nebo ovoce a zeleninu. Pro detoxikační účely byste měli volit hlavně čerstvou, syrovou zeleninu a ovoce, ze kterých si můžete připravit i smoothie nebo šťávy. Uovoce si dávejte pozor na množství, oproti zelenině obsahuje více sacharidů, a proto by mělo tvořit menší podíl vašeho detoxikačního jídelníčku.

Náš tip:

Šťávy si připravujte nejlépe těsně před jejich konzumací. Čím déle je totiž máte nachystané, tím více oxidují a přicházejí o cenné vitamíny a enzymy.

Setkat se můžete také s detoxikačními kúrami zaměřenými na jednu konkrétní surovinu, mezi které patří například aloe vera, řapíkatý celer nebo kokos. Oblíbený je také jablečný, rýžový nebo kopřivový detox a narazit můžete i na detox od cukru nebo očistu založenou na popíjení bylinných čajů s detoxikačními účinky. Než se ale do nějakého takového pustíte, poraďte se s lékařem. Konzumovat jen jeden druh potravin může být totiž naopak pro vaše zdraví nebezpečné. Zdravý životní styl je založen na pestré stravě.

Neera detox

Trendem mezi očistnými kúrami je tzv. Neera detox, který je postavený na nahrazení klasické pevné stravy speciálním nápojem připraveným ze stromového sirupu Neera (směs javorového a palmových sirupů), citronové šťávy, špetky kajenského pepře a vody. Tato kúra se drží běžně tři až sedm dní v kuse, nebo dokonce i víc jak patnáct dní. Někteří lidé ji však podstupují i pravidelně jednou týdně.

Mentální očista

Jarní detox se nemusí týkat pouze našeho těla, pomocí očisty můžeme upevnit i naše psychické zdraví. V současné době býváme až příliš vystaveni různým situacím, které negativně ovlivňují naši psychickou pohodu, a proto bychom i naší mysli měli jednou za čas dopřát zasloužený detox.

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak si vyčistit hlavu, je pravidelná meditace. Pozitivní vliv na naši náladu má také pohyb na čerstvém vzduchu, např. v podobě pravidelných procházek v přírodě. Až příliš mnoho času rovněž trávíme sledováním televize, streamovacích služeb nebo sociálních sítí. Proto si čas od času naordinujte tzv. digitální detox, kdy elektroniku na pár dní odložíte a se svými blízkými budete trávit volné chvíle „offline“.

Náš tip:

Máte problémy s usínáním? Večer si hlídejte, že nejste vystaveni záři modrého světla, které vás udržuje v bdělosti. Místo scrollování Instagramu si tak raději před ulehnutím přečtěte pár stránek v knize.

Velký vliv na naše mentální rozpoložení má samozřejmě i prostředí, ve kterém žijeme. Snažte se neobklopovat příliš velkým množstvím věcí, které může vyvolávat až úzkostné stavy. Pravidelně své hmotné statky třiďte a nechávejte si pouze to, co vám činí radost.

Ať už se rozhodnete pro „jarní úklid“ těla, duše či domova, pamatujte si, že v Globusu vám vaše snažení můžeme díky pestré nabídce zboží pod jednou střechou výrazně ulehčit. Kvalitní ovoce a zelenina, čerstvé bylinky a koření, detoxikační čaje a sirupy, ale i knihy nebo pomocníci pro generální úklid – to vše a spoustu dalšího najdete ve všech našich hypermarketech Globus. Inspiraci nejen pro jarní očistu naleznete také v našem Zdravém světě.