Co se v článku dozvíte:
Původ hrušek
Co hrušky obsahují
Jak prospívají zdraví
Co z hrušek připravit
Jak hrušky skladovat

Miláčci celého světa

Hrušky patří mezi nejstarší pěstované ovoce. Archeologické nálezy ukazují, že na hruškách si pochutnávali už v pravěku. Do Evropy přicestovaly z Asie a rádi si je dopřávali také staří Římané a Řekové. Svůj evropský boom však zažily ve středověku, a to hlavně ve Francii a Belgii. Pro svou jedinečnou chuť si jich cenily i na královských dvorech.  

Dnes existuje na světě víc jak 3 000 odrůd hrušek vyšlechtěných do různých tvarů a barev (od žluté a zelené, přes hnědou až po červenou). Mezi nejběžnější odrůdy patří Konference, Williamsova, Alice, Morava, Electra, Bosc, Anjou nebo Amfora. Hrušky dále dělíme podle období zrání na letní, podzimní a zimní a podle použití na stolní (které se jí zasyrova), na vaření a na mošt. Na našich pultech se s tímto sladkým ovocem můžeme setkat od července až do února.


Skvělý zdroj vlákniny i vitamínů

Hrušky vynikají svou křupavou a šťavnatou dužinou a sladkou chutí, některé mohou mít i lehce nakyslý nádech nebo dokonce chutnat po muškátovém oříšku. Ty nejšťavnatější s jemnou chutí označujeme jako máslovky.

Oproti jiným druhům ovoce obsahují málo kyselin. Naopak vynikají vysokým podílem vody (až 83 %) a vlákniny. Najdeme v nich také spoustu vitamínů, jako je vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K nebo kyselina listová. Z minerálu jim dominuje draslík, vápník, hořčík či železo.

Sladkost, kterou si můžete dopřát bez výčitek

Kromě vysokého obsahu vlákniny, který pomáhá k pocitu sytosti a čistí naše střeva, hrušky také odvodňují, pomáhají proti zánětům a přispívají k vyloučení těžkých kovů a jedovatých látek (např. olova, rtuti či kadmia) z těla. I přes svou sladkou chuť jsou vhodné i pro diabetiky.

Stejně jako jiné druhy ovoce s bílou dužinou působí preventivně proti mozkové mrtvici a bohatý obsah kyseliny listové je důležitý pro správný růst a krvetvorbu. Draslík zase prospívá osobám se srdečními onemocněními. V hruškách obsažený bor napomáhá při přesunu vápníku do kostí, což ocení ti, které trápí osteoporóza. Po tomto ovoci bychom měli sáhnout i při horečce a nachlazení. Vývar z hrušek pomáhá tělu bojovat s viry.

Hrušky v gastronomii

Pro zachování maxima živin bychom hrušky měli konzumovat v syrovém stavu a se slupkou. Skvěle se však hodí i vaření. Výtečně chutnají v podobě kompotů (např. ochucené hřebíčkem, zázvorem či skořicí), povidel či chutney, ale skvělé jsou rovněž na pečení. Upéct si z nich můžeme například hruškový koláč nebo je použít do Torty Caprese či galetky s kozím sýrem. Právě kozí či modré sýry si s chutí hrušek skvěle rozumí.

Kombinovat je můžeme také s drůbežím, grilovaným masem a zvěřinou. Vynikající jsou i v salátech a ve spojení s vlašskými ořechy. V neposlední řadě se hodí i na přípravu moštu, hruškovice nebo je můžeme přidat do smoothies.

Pozor na kontakt

Hruškám bude nejlépe v chladném sklepě a při vyšší vlhkosti. Skladovat je můžeme také v lednici. Stejně jako rajčata, mango nebo švestky vylučují hrušky hodně etylénu, který při kontaktu např. s jablky, melouny, brokolicí, mrkví, dýní nebo brambory uspíší jejich rozklad. Potřebují také dost prostoru, protože jsou citlivé na otlaky.

Hrušky mají pro naše zdraví spoustu benefitů, a navíc jsou v čerstvé podobě dostupné víc jak polovinu roku. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů jsou ideální součástí vyváženého jídelníčku.