Co se v článku dozvíte?
Jaké látky borůvky obsahují
Jak prospívají našemu zdraví
Co si z nich připravit
Jak borůvky skladovat

Divoké borůvky se trhají z nízkých keřů (známých jako brusnice borůvka), které dosahují až půlmetrové výšky a rostou v lesích, rašeliništích, na vřesovištích či pasekách. Jejich hlavní sezóna je od začátku července až do září. V obchodech i zahradnictvích narazíte i na tzv. kanadské borůvky, které byly z divokých lesních borůvek vyšlechtěny pro zahradní pěstování.

Jak rozeznat lesní borůvky od kanadských?

Oproti divokým borůvkám jsou kanadské dvakrát větší a mají tlustší slupku. Dalším poznávacím znamením je barva dužiny. Zatímco lesní borůvky jsou uvnitř tmavé, kanadské ukrývají pod slupkou bezbarvou dužinu i šťávu. Keře kanadských borůvek jsou také vyšší, a to dokonce čtyřnásobně (dosahují až dvou metrů), svým pěstitelům poskytují i o dost bohatší úrodu. Z hlediska chuti však vítězí lesní odrůdy, které mají výraznější chuť a vůni.

Zdroj spoustu vitamínů a minerálů

V borůvkách najdeme velké množství minerálů, jako je železo, vápník, draslík, hořčík, měď či mangan. Jsou rovněž dobrým zdrojem vitamínu C, jednoho z nejdůležitějších antioxidantů, který podporuje náš imunitní systém. Najdete v nich ale i další vitamíny, například K, jenž je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí, nebo vitamín E, silný antioxidant chránící buňky před oxidativním stresem.

Bohaté jsou rovněž na flavonoidy a fenolové kyseliny, které působí v našem těle jako antioxidanty. Flavonoidy a polyfenoly v borůvkách mají silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snižovat zánět v těle, a tím přispívat k prevenci chronických zánětlivých onemocnění. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdravou střevní mikroflóru, bezproblémové trávení a předcházejí zácpě. Sušené borůvky, respektive jejich tříslovina zase pomáhá při průjmech.

Léčivé jsou i listy borůvek

Věděli jste, že léčivé účinky mají i listy borůvek? Musí se však nasbírat ještě před tím, než keř rozkvete. Čaj z borůvkových lístků lehce snižuje hladinu krevního cukru. Snadno si ho připravíte tak, že lístky zalijete horkou vodou, necháte 15 minut louhovat a scedíte. Poté ho už jen usrkávejte po malých doušcích.

Borůvky pro pevnější zdraví

Jak již víme, borůvky obsahují spoustu antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály a přispívají k prevenci řady chronických onemocnění, a to včetně srdečních chorob a některých druhů rakoviny. Antioxidanty a další látky v borůvkách mají také pozitivní vliv na náš mozek, zlepšují paměť i kognitivní funkce, a to hlavně u seniorů.

Pravidelná konzumace borůvek by měla pomoci předejít i šerosleposti nebo ji zmírnit, pokud už jí trpíte, dále pak snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, zlepšovat funkci cév a snižovat krevní tlak, tedy borůvky přispívají k lepšímu zraku, zdraví srdce a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Modré bobule na mnoho způsobů

Borůvky zaujmou sladkou, až lehce kyselkavou chutí. Pokud obsahují více tříslovin, mohou být i trochu nahořklé. Oproti malinám či ostružinám mají mnohem menší zrníčka, která při konzumaci ani nepostřehnete. Jíst je můžete zasyrova samostatně nebo s jinými druhy ovoce, ale skvěle rovněž chutnají s mléčnými výrobky, jako jsou jogurty, tvaroh či kefíry. Velké využití však mají na poli dezertů. Krásně dochutí muffiny, koláče, dorty, sorbety i zákusky. Výborně se hodí na džemy či kompoty a velmi oblíbené jsou i jako přísada do koktejlů, smoothies, domácích limonád nebo sirupů.

Výtečně si rozumí i se zeleninou či masem. Kuřecí či vepřové maso můžete namarinovat jednoduchou borůvkovou marinádou, kterou snadno vytvoříte rozmixováním hrstky borůvek s trochou olivového oleje, octa, medu a oblíbeného koření. Zajímavě dochutit mohou i letní salát z baby špenátu, feta sýru, vlašských ořechů a lehké vinaigrette zálivky. Vyzkoušet můžete taktéž bulgurové rizoto s červenou řepou, uzeným tofu a borůvkami.

Ovoce bez alergické reakce

Borůvky patří mezi jeden z mála druhů ovoce, které nevyvolává žádné alergické reakce. Díky tomu je můžete konzumovat bez obav i dlouhodobě.

Jak borůvky skladovat?

Lesní borůvky můžete skladovat jen pár dní, avšak kanadské vydrží čerstvé i o několik dní déle. Borůvky uchovávejte v chladničce a umyjte je až těsně před tím, než je budete chtít sníst. Pokud mezi nimi objevíte hodně otlačené nebo plesnivé kusy, ihned je odstraňte, než se stihne plíseň rozšířit.

Pokud si chcete borůvky uchovat na později, zamrazte je. Abyste je uchovali v co nejvyšší kvalitě, opatrně je omyjte, nechte oschnout a rozložte na podložku či plech tak, aby se navzájem nedotýkaly. Poté je vložte do mrazáku, nechte zmrznout a až poté přesypte do sáčku. Takto zmražené borůvky si zachovají svůj tvar a nebudou se slepovat do hrudek. Pro dlouhodobější uchování si borůvky můžete také usušit.


Borůvky jsou skutečným pokladem pro naše zdraví. Nejen, že mají skvělou chuť, ale i díky bohatému obsahu vitamínů a antioxidantů si zaslouží pevné místo v našich jídelníčcích. Pokud ve vašem okolí žádné borůvčí neroste, zastavte se u nás v Globusu, kde pro vás máme borůvky po celý rok, a to buď čerstvé, nebo mražené.